Λάρισα: «Απογειώνονται» τα σχέδια των Αμερικανών – Στην Αεροπορική Βάση και RQ-4 Global Hawk

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας τύπου RQ-4B Global Hawk
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας τύπου RQ-4B Global Hawk

«Απογειώνονται» τα σχέδια των Αμερικανών για επέκταση και μονιμοποίηση της παρουσίας τους στην Αεροπορική Βάση Λάρισας και στη Θεσσαλία γενικότερα, πατώντας και στη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις, μετατρέποντας ολόκληρη την περιοχή και ευρύτερα τη χώρα σε στόχο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όσο οι καπιταλιστικές κόντρες για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων εντείνονται και κλιμακώνονται.

Χθες, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, το UAV της αμερικανικής αεροπορίας RQ-4 Global Hawk προσγειώθηκε στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας, έπειτα από αποστολή στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι πτήσεις των αμερικανικών drones μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχει γιγαντωθεί, με την ελληνική κυβέρνηση να συνδράμει ποικιλοτρόπως, είτε “δίνοντας” τον εναέριο χώρο ( καθώς αρκετές πτήσεις εκκινούν απ’ την Βάση της Sigonella στην Ιταλία) είτε προσφέροντας τις υποδομές για τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Θυμίζουμε, όπως αποκάλυψε αρχές Δεκέμβρη ο «Ριζοσπάστης», η Υπηρεσία Συστημάτων Πληροφοριών Αμυνας (Defense Information Systems Agency – DISA) του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, και ειδικότερα το γραφείο της, Defense Information Technology Contracting Organization (DITCO) Europe, αναζητούσε εταιρεία να της στήσει και να λειτουργήσει τηλεπικοινωνιακό δίκτυο μεταξύ του Μόκρεν στη Βουλγαρία (όπου και το Πεδίο Ασκήσεων Νόβο Σέλο, το οποίο χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις) και της Αεροπορικής Βάσης Λάρισας, όπου πρόσφατα μεταστάθμευσαν 8 UAV τύπου «MQ-9 Reaper» της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAFE) με το προσωπικό υποστήριξής τους.

Η μεταστάθμευση έχει διάρκεια ενός έτους, «θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ» και έλαβε χώρα «σύμφωνα με τις προβλέψεις υλοποίησης» της νέας MDCA, όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ.

Σημειωτέον, τα εν λόγω UAV έχουν εμβέλεια έως 1.800 χιλιόμετρα και αυτονομία 40 ώρες πτήσης. Μπορούν έτσι να επιχειρούν σε Μαύρη Θάλασσα, Ανατ. Ευρώπη και πάνω από την Ουκρανία, μια ανάσα από Ρωσία και Λευκορωσία, μεταδίδοντας π.χ. άμεσα εικόνα σε αμερικανοΝΑΤΟικά και ουκρανικά στρατηγεία και διοικήσεις για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αμερικανικά μέσα επιστρέφουν στην 110 ΠΜ μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο, έπειτα από εργασίες αναβάθμισης στο πλαίσιο της MDCA, με τους Αμερικανούς να ρίχνουν περισσότερα από 33 εκατ. δολάρια προκειμένου το αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενήσει «υψηλής αξίας μέσα», όπως είναι και τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 που συχνά σταθμεύουν εκεί. Μάλιστα, στις αρχές του 2023 αναμένεται να παραδοθεί το πρώτο από τα υπό κατασκευή υπόστεγα. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου επισκέφτηκε στις 27 Δεκέμβρη την 110 Πτέρυγα Μάχης, ενώ επιθεώρησε την έδρα της 1ης ΤΑΞΑΣ στο Στεφανοβίκειο, στην οποία έχουν εγκατασταθεί προσωπικό και ελικόπτερα UH-60 «Black Hawk» της 1ης CAB της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ.

Δείτε ακόμα...