Λάρισα: Τιμητική πλακέτα στον αγωνιστή Κωνσταντίνο Φράγκο από το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Λάρισα: Τιμητική πλακέτα στον αγωνιστή Κωνσταντίνο Φράγκο από το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ

Τιμητική πλακέτα για την πολύχρονη προσφορά του στην Εθνική Αντίσταση, στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και στο κίνημα παρέδωσε την Τετάρτη 4 Γενάρη στον αγωνιστή σύντροφο Κωνσταντίνο Φράγκο, αντιπροσωπεία της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Την τιμητική πλακέτα παρέδωσε ο Θανάσης Σερδένης, πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Ο σ. Κώστας γεννήθηκε το 1927 στον Άγιο Λαυρέντιο Μαγνησίας. Από τα πρώτα του χρόνια γαλουχήθηκε στους αγώνες ενάντια στην εκμετάλλευση, μπήκε από έφηβος ακόμα στην πάλη ενάντια στη ναζιστική κατοχή, ακολουθώντας τον δρόμο των γονιών του, που ήταν ακλόνητοι λαϊκοί αγωνιστές.

Το 1937 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ. Το 1942 εντάχτηκε στον ΕΛΑΣ στην ομάδα του Μιχάλη Παπαδάμου (Φεραίος), η οποία ήταν ενταγμένη στο 54ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Το 1942 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Με την απελευθέρωση της Ελλάδας εγκαταστάθηκε στη γενέτειρά του. Στην περίοδο της Λευκής Τρομοκρατίας συνελήφθη το 1945 και φυλακίστηκε για ένα χρόνο. Στη φυλακή υπέστη φριχτά βασανιστήρια. Την περίοδο αυτή οι μοναρχοφασίστες έκαψαν και το πατρικό του σπίτι. Το 1946 εντάχθηκε στην ανεξάρτητη ομάδα (Ελεύθεροι σκοπευτές) του Σταύρου Κασίδη (Σταυραετού), η οποία στη συνέχεια αποτέλεσε τμήμα της 123ης Ταξιαρχίας. Πήρε μέρος σε αρκετές μάχες και το 1950 από τους τελευταίους με τον Γιώργη Τρικαλινό και τον Μιχάλη Παπαδάμο (σύνολο 18) πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας και πήγε στη Ρουμανία.

Στη Ρουμανία πήγε στη Σχολή Αξιωματικών και υπηρέτησε στο Ρουμάνικο Στρατό ως αξιωματικός αρμάτων μάχης. Υπήρξε διοικητής Τάγματος αρμάτων μάχης. Έφτασε μέχρι το βαθμό του Συνταγματάρχη. Με τον επαναπατρισμό του το 1983 ζει στη Λάρισα και συνεχίζει ως σήμερα τη δράση του μέσα από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και το ΚΚΕ.

Τη δεκαετία του ’90πάλεψε για τη διαφύλαξη της θεωρίας και των αρχών του Κόμματος. Τάχθηκε ενάντια στην προσπάθεια διάλυσης του Κόμματος. Ο σ. Κώστας παρέμεινε στυλοβάτης σιγουριάς και πίστης στο Κόμμα, στα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Όρθωσε το ανάστημά του και υπεράσπισε τη θεωρία, τις αρχές, τα ιδανικά και τα σύμβολα του Κόμματος.

Δείτε ακόμα...