Leopard 2: Στις ουκρανικές πεδιάδες 80 χρόνια μετά την πανωλεθρία των Panzer

Τα γερμανικής κατασκευής τεθωρακισμένα Leopard_2_A5
Φώτο Αρχείου / Τα γερμανικής κατασκευής τεθωρακισμένα Leopard_2_A5

Το ΝΑΤΟ κλιμακώνει την πολεμική του σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία. Μέτα τα αμερικάνικα τανκς (M1 Abrams), «πράσινο φως» παίρνουν και τα γερμανικά άρματα (Leopard 2) να βγουν στις ουκρανικές πεδιάδες και πάλι, 80 χρόνια μετά την πανωλεθρία των Panzer από τον Κόκκινο Στρατό! Οι διεργασίες και τα παζάρια ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία για την αποστολή βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, είναι σε πλήρη εξέλιξη, με δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι επίκειται σχετική συμφωνία.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει η εφημερίδα Wall Street Journal, οι ΗΠΑ φαίνεται ότι θα άρουν τις αντιρρήσεις τους για την αποστολή αμερικανικών αρμάτων μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία και μια ανακοίνωση για το θέμα αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και εντός της εβδομάδας, Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η ανακοίνωση θα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής συνεννόησης με τη Γερμανία με βάση την οποία το Βερολίνο θα συμφωνήσει να στείλει μικρότερο αριθμό των δικών του αρμάτων Leopard 2 αλλά και να εγκρίνει την επανεξαγωγή τους από την Πολωνία και άλλες χώρες προς την Ουκρανία.

Ωστόσο, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστούν είπαν ότι δεν γνωρίζουν αν έχει ληφθεί μια οριστική απόφαση για την αποστολή των Abrams στην Ουκρανία, μια ενέργεια που η Γερμανία έχει θέσει ως προϋπόθεση για να πράξει το ίδιο.

Το Πεντάγωνο δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν αυτές τις πληροφορίες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμος να δώσει στο Κίεβο δέκα άρματα μάχης Abrams. Έτσι, σκοπεύει να επηρεάσει τη Γερμανία και να αναγκάσει τις γερμανικές αρχές να στείλουν άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, αναφέρει το Sky News Arabia επικαλούμενο υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Γράφει ακόμα πως για να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό, το Κίεβο θα χρειαστεί 500 άρματα μάχης.

Σε ετοιμότητα η γερμανική πολεμική βιομηχανία

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της γερμανικής στρατιωτικής βιομηχανίας Rheinmetall δήλωσε στο περιοδικό Stern ότι θα έχει έτοιμα 29 άρματα μάχης τύπου Leopard 2 έως τον Μάιο, ενώ τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να παραδώσει συνολικά έως και 139 άρματα στην Ουκρανία.

Τα 29 άρματα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «κυκλικής ανταλλαγής» στρατιωτικού εξοπλισμού και προορίζονται για την Τσεχία και την Σλοβακία, οι οποίες έχουν ήδη παραδώσει σοβιετικού τύπου εξοπλισμό στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

«Θα είναι έτοιμα το β´ τρίμηνο του έτους και ανήκουν στην κυβέρνηση. Μετά μπορεί να τα κάνει ό,τι θέλει», δήλωσε στο περιοδικό ο Πάπεργκερ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Rheinmetall, η εταιρία διαθέτει ακόμη 22 Leopard 2 τα οποία μπορούν να είναι έτοιμα έως το τέλος του έτους, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα και επιπλέον 88 Leopard 1. «Συνολικά, θα μπορούσαμε ως τις αρχές του 2024 να παραδώσουμε 139 άρματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο δίκτυο RND.

Μόσχα: Αρνητικές οι συνέπειες της αποστολής Leopard 

Οι αποστολές αρμάτων μάχης Leopard στην Ουκρανία δεν αποτελούν καλό οιωνό για τις ρωσο-γερμανικές σχέσεις και θα επηρεάσουν αναπόφευκτα τη μελλοντική τους ανάπτυξη, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Τέτοιες αποστολές δεν προοιωνίζονται καλά για το μέλλον των (ρωσο-γερμανικών) σχέσεων. Αναμφίβολα, θα αφήσουν αναπόφευκτο σημάδι για το μέλλον αυτών των σχέσεων», είπε ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, οι ρωσο-γερμανικές σχέσεις βρίσκονται «ήδη σε αρκετά χαμηλό σημείο». «Δεν παρατηρούμε κανένα ουσιαστικό διάλογο με τη Γερμανία ή άλλες χώρες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ», είπε.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους στο Βερολίνο, ότι η Γερμανία θα λάβει σύντομα απόφαση για τα Leopard.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TASS

Δείτε ακόμα...