Λέσβος: Απόπειρα προώθησης λέμβου με πρόσφυγες σε ελληνικά χωρικά ύδατα από τουρκικές ακταιωρούς

Λιμενικό σκάφος
Φώτο Αρχείου / Πηγή: EUROKINISSI

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου ΛΣ- ΕΛΛ. ΑΚΤ., το πρωί του Σαββάτου 18/4 έγινε προσπάθεια “να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα λέμβος με αλλοδαπούς, βορειοανατολικά της ν. Λέσβου“.

Σημειώνεται ότι την λέμβο συνόδευε αριθμός σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής χωρίς να προσδιορίζεται με ακρίβεια στην ανακοίνωση.

Το εγχείρημα εντοπίστηκε από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης καθώς και Περιπολικό σκάφος Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες δεν έγινε δυνατή η επικοινωνία με τουρκικές αρχές και με τουρκικές ακταιωρούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση επίσης στην περιοχή του συμβάντος «αναπτύχθηκε σταδιακά και ικανός αριθμός περιπολικών σκαφών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ».          

Η λέμβος με τους πρόσφυγες, «η οποία δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα, παρά τις προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών να την ωθήσουν εντός αυτών», περισυνελέγη τελικά μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου, από τουρκική ακταιωρό.

Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον αυξημένο αριθμό παραβιάσεων των τελευταίων ημερών από την Τουρκική πλευρά.

Για άλλη μια φορά αξιοποιείται το δράμα των προσφύγων στην εξυπηρέτηση των επεκτατικών σχεδιασμών της Τουρκίας με τις “πλάτες” ΗΠΑ κι ΕΕ.

Μήνυμα του πρωθυπουργού προς τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Εντωμεταξύ όπως έγινε γνωστό ο πρωθυπουργός, απεύθυνε μήνυμα προς το προσωπικό του ΛΣ και ευχήθηκε τηλεφωνικά και μέσω του Κέντρου Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στα στελέχη, γυναίκες και άντρες του Λιμενικού Σώματος που βρίσκονταν στο καθήκον.

Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός ευχήθηκε «εκ μέρους όλων των Ελλήνων» διαβεβαιώνοντας τους ότι «ο λαός μας δεν ξεχνά την προσπάθειά σας -νύχτα και ημέρα- να κρατήσετε απόρθητα τα θαλάσσια σύνορά μας».

Επίσης σημείωσε ότι η δράση τους, «έχει περιορίσει -σχεδόν εκμηδενίσει – τον αριθμό των παράνομων ροών στο Αιγαίο».

Αφού τους αναγνώρισε πόσο πολύ βοήθησαν «στην αποσυμφόρηση των νησιών» και «στην προστασία τους απ’ την μετάδοση της πανδημίας στις προσφυγικές δομές», τους διαβεβαίωσε ότι : «η Πολιτεία ήταν, είναι και θα είναι δίπλα» τους.

Δείτε ακόμα...