Λευκορωσία: Φυλάκιση δύο χρόνων σε δύο δημοσιογράφους για βιντεοσκόπηση διαδήλωσης

Φυλάκιση δύο δημοσιογράφων επιδή μαγνητοσκόπησαν διαδηλώσεις ενάντια στον Λουκασένκο στη Λευκορωσία
Οι δύο δημοσιογράφοι που φυλακίστηκαν

Ένα δικαστήριο της Λευκορωσίας καταδίκασε δύο Λευκορώσους δημοσιογράφους από το τηλεοπτικό κανάλι Belsat που εδρεύει στην Πολωνία για δύο χρόνια φυλάκιση την Πέμπτη, κατηγορώντας τους ότι ενορχήστρωσαν διαμαρτυρίες εναντίον του Προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο που είχαν βιντεοσκοπήσει.

Η Katsiaryna Andreyeva, 27 ετών, και η Darya Chultsova, 23 ετών, συνελήφθησαν το Νοέμβριο σε ένα διαμέρισμα που χρησιμοποιούσαν για να κινηματογραφούν διαδηλώσεις σχετικά με το θάνατο ενός διαδηλωτή που σκοτώθηκε αρκετές ημέρες νωρίτερα.

Και οι δύο γυναίκες δε παραδέχθηκαν ενοχή. Εμφανίστηκαν σε κλουβί κατά την ακρόαση την Πέμπτη. Ο δικηγόρος τους είπε ότι θα άσκησαν έφεση.

«Απλώς κοιτάξτε τη Ντάρια και την Κατσιάρινα – δυνατά, χαμογελαστά αποχαιρετούν τους αγαπημένους τους. Ο Λουκασένκο δεν μπορεί να μας σπάσει» έγραψε η εξόριστη φιγούρα της αντιπολίτευσης Sviatlana Tsikhanouskaya στο Twitter.

Η γειτονική Λιθουανία, όπου εδρεύει η Tsikhanouskaya, παρότρυνε το Μινσκ να τερματίσει μια «σπείρα καταστολής». Η Πολωνία δήλωσε σε μια δήλωση ότι θα έχει «πολύ σοβαρές συνέπειες».

Περισσότεροι από 33.000 άνθρωποι συνελήφθησαν σε μια βίαιη καταστολή σε διαμαρτυρίες ενάντια στον κανόνα του Λουκασένκο μετά από τις αμφισβητούμενες εκλογές τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με τους οποίους οι αντίπαλοί του υπέστησαν νοθεία για να επεκτείνουν την εξουσία του.

Οι δημοσιογράφοι μαγνητοσκόπησαν διαμαρτυρίες μετά το θάνατο του 31χρονου Ρωμαίου Μποντάρενκο, ο οποίος πέθανε στο νοσοκομείο τον Νοέμβριο μετά από αυτό που οι διαδηλωτές λένε ότι χτύπησαν σοβαρά οι δυνάμεις ασφαλείας. Το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε την ευθύνη.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...