Λευκορωσία – Λιθουανία: «Εργαλειοποίηση» της μετανάστευσης – Γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις

Λευκορώσος συνοριοφύλακας στα σύνορα Λευκορωσίας με Λιθουανία
Φώτο Αρχείου / Λευκορώσος συνοριοφύλακας στα σύνορα Λευκορωσίας με Λιθουανία / Πηγή: TWITTER – TASS

Συνεχίζεται η ένταση στα σύνορα Λιθουανίας – Λευκορωσίας. Πρόκειται για την «εργαλειοποίηση» της μετανάστευσης στο πλαίσιο ευρύτερων γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων. Τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν ακόμη και ένοπλες συγκρούσεις.

Μέσα σε μια βδομάδα, η κρατική συνοριοφυλακή της Λιθουανίας επαναπροώθησε στη Λευκορωσία περίπου 1.300 μετανάστες, σύμφωνα με το λιθουανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Οι Λιθουανοί συνοριοφύλακες εξουσιοδοτήθηκαν την περασμένη βδομάδα από την κυβέρνηση να χρησιμοποιούν βία απέναντι σε μετανάστες – οι περισσότεροι Ιρακινοί – που περνούν τα λευκορωσικά σύνορα. Η κυβέρνηση της Λιθουανίας κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι ενθαρρύνει τους μετανάστες να περάσουν στην επικράτειά της ως αντίποινα στις κυρώσεις.

Λευκορωσία: Ελεύθεροι όσοι μετανάστες θέλουν να αποχωρήσουν από τη χώρα προς την ΕΕ

Πάνω από 4.100 μετανάστες κρατούνται στα σύνορα Λιθουανίας – Λευκορωσίας από τις αρχές του έτους, 50 φορές περισσότεροι από ό,τι το 2020, ενώ η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας προβάλλει αναφορές μελανιασμένων και ξυλοκοπημένων μεταναστών. Την περασμένη Τετάρτη μεταδόθηκε ότι ένας Ιρακινός πέθανε από τραύματα.

Από την πλευρά του, ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε ότι οι μετανάστες που απομακρύνθηκαν από τους Λιθουανούς δεν θα επιτραπεί να επιστρέψουν στη Λευκορωσία, ενώ οι Λευκορώσοι συνοριοφύλακες «έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν τις προκλήσεις της Λιθουανίας και τις παράνομες εισόδους».

Σε απάντηση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Λευκορωσίας, το Μινσκ δήλωσε τον Ιούνη ότι αναστέλλει τη συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ, που το δεσμεύει να υποδεχτεί μετανάστες που εισέρχονται στην ΕΕ από λευκορωσικό έδαφος.

Το Ιράκ στη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Βαγδάτη ανακοίνωσε ότι αναστέλλει «προσωρινά» τις πτήσεις προς τη Λευκορωσία και κάλεσε τους Ιρακινούς πολίτες «να μην πέσουν στην παγίδα» της εμπορίας ανθρώπων. Η απόφαση πάρθηκε μετά από τηλεφωνική συνομιλία του Ιρακινού ΥΠΕΞ, Φουάντ Χουσέιν, με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, και τους ομολόγους του της Λιθουανίας και της Λετονίας.

Δείτε ακόμα...