Λευκορωσία: Ορκίστηκε πρόεδρος ο Λουκασένκο

Με μια σύντομη τελετή που δεν είχε προαναγγελθεί ορκίστηκε σήμερα για άλλη μια θητεία στη θέση του προέδρου της Λευκορωσίας ο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε νέες διαδηλώσεις σε διάφορα σημεία του Μινσκ, ενώ η αντιπολίτευση ζητά από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και άλλα κράτη να μην αναγνωρίσουν την εξουσία του.

Εκπρόσωποι της λευκορωσικής αντιπολίτευσης ζήτησαν να ξεκινήσει αμέσως «εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής στη χώρα». Ο Πάβελ Λατούσκο, μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως ο ίδιος και οι σύμμαχοί του δεν θα δεχτούν ποτέ αυτό που αποκάλεσε «πλαστή εκλογική νίκη» του Λουκασένκο και ζήτησε τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών. «Καλούμε όλους να αρχίσουν αμέσως εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής», δήλωσε ο Λατούσκο.

Η Γερμανία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τον Λουκασένκο ως Πρόεδρο της Λευκορωσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, ενώ εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ υπενθύμισε πως η ΕΕ επιδιώκει την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία το ταχύτερο δυνατόν. Οι Βαλτικές χώρες ήταν από τις πρώτες που δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν τον Λουκασένκο ως Πρόεδρο, όπως και η Σλοβακία.

Από την άλλη, η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, η Κίνα, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν, η Τουρκία και το Βιετνάμ έχουν συγχαρεί τον Λουκασένκο για τη νίκη τους στις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...