Λευκορωσία: Συγκεντρώσεις δεκάδων χιλιάδων κατά του Λουκασένκο παρά την απειλή πυροβόλων από την αστυνομία

Διαδηλώσεις στη Λευκορωσία
Φώτο Αρχείου / Διαδηλώσεις στη Λευκορωσία

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Λευκορωσικής πρωτεύουσας του Μινσκ την Κυριακή για να ζητήσουν την παραίτηση του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, παρά την απειλή των αξιωματούχων ότι θα χρησιμοποιήσουν πυροβόλα όπλα εναντίον διαδηλωτών.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πως ο αριθμός των διαδηλωτών αριθμεί πάνω από 30.000. Μετέδωσε ακόμα ότι περίπου 50 είχαν συλληφθεί από την αστυνομία και ότι ευρυζωνικό σήμα των κινητών τηλεφώνων είχε διακοπεί σε τμήματα της πόλης.

Όπως επίσης μετέδωσε, ακούστηκαν δυνατοί θόρυβοι που ακούγονταν σαν χειροβομβίδες λάμψεως κοντά στην πορεία. Ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι αξιωματικοί θα διατηρούσαν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν πυροβόλα όπλα εναντίον διαδηλωτών.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν συλλάβει περισσότερα από 13.000 άτομα από τότε που έγιναν τις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων όλων των σημαντικών ηγετών της αντιπολίτευσης που δεν έχουν φύγει από τη χώρα. Ενώ κατέστειλαν διάφορα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Σβιατλάνα Τσιχανουσκάγια, ο οποίος κατέφυγε στη Λιθουανία, την περασμένη εβδομάδα προέτρεψε τον Λουκασένκο να παραιτηθεί έως τις 25 Οκτωβρίου ή να αντιμετωπίσει αυτό που είπε θα ήταν εθνικές απεργίες που θα παραλύσουν τη Λευκορωσία.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...