Λευκορωσία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για παραίτηση Λουκασένκο

Διαδηλώσεις στη Λευκορωσία
Φώτο Αρχείου / Διαδηλώσεις στη Λευκορωσία

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στους δρόμους της Λευκορωσίας εναντίον του προέδρου Λουκασένκο, στο πλαίσιο της ενδοαστικής διαμάχης για τον έλεγχο της χώρας και των επιλογών για ιμπεριαλιστικούς συμμάχους. Χτες αψηφώντας την απειλή ότι η αστυνομία θα χρησιμοποιούσε πραγματικές σφαίρες εναντίον τους, υπήρξε νέα διαδήλωση, με τις αρχές να έχουν πραγματοποιήσει περίπου 100 συλλήψεις.

Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν η πρώτη μετά το τελεσίγραφο που έδωσε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, στον Λουκασένκο να παραιτηθεί μέχρι τις 25 Οκτωβρίου. Σε διαφορετική περίπτωση, απειλεί ότι θα καλέσει τους πολίτες να κατέβουν σε γενική απεργία.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες συγκεντρώσεις, οι διαδηλωτές αυτή τη φορά δεν έκαναν πορεία στο κέντρο του Μινσκ αλλά σε μια οδική αρτηρία στα νότια της πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται πολλά εργοστάσια. Φώναζαν «Απεργία» και συνθήματα κατά του Λουκασένκο και κατά της αστυνομίας.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Όλγκα Σεμοντάνοβα είπε ότι «μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί περισσότερα από 100 άτομα» στην πρωτεύουσα.

Όλοι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης σήμερα είναι είτε κρατούμενοι είτε εξόριστοι. Την περασμένη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών διαμήνυσε ότι η αστυνομία δεν θα διστάσει στο εξής «εφόσον χρειαστεί» να χρησιμοποιήσει πραγματικές σφαίρες εναντίον των διαδηλωτών, κάτι που θα συνιστούσε σοβαρή κλιμάκωση της κρίσης.

Ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας KGB, Ιβάν Τέρτερ, υποστήριξε το Σάββατο ότι έχει πληροφορηθεί πως προετοιμάζεται μια «προβοκάτσια» με στόχο την «αποσταθεροποίηση» της Λευκορωσίας.

Η Τιχανόφσκαγια, εκτός από το τελεσίγραφο προς τον Λουκασένκο, απηύθυνε χτες ένα νέο μήνυμα προς τους πολίτες της χώρας, προτρέποντάς τους «να συνεχίσουν να εκφράζουν τις διεκδικήσεις τους με αποφασιστικό και ειρηνικό τρόπο».

«Δεν θα σταματήσουμε παρά μόνο όταν θα απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας αρχίσουν να προστατεύουν τον λαό και επιστρέψουν στη Λευκορωσία ο νόμος και οι έντιμες εκλογές», πρόσθεσε.

Πηγή: cnn.gr

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...