Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Ακύρωση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ λόγω…”στρατηγικής σημασίας”

Ο φάρος της Αλεξανδρούπολης
Φώτο Αρχείου / Ο φάρος της Αλεξανδρούπολης. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΥ)

Ενδεικτικό του «πολέμου» συμφερόντων εντός της χώρας και των γεωπολιτικών εξελίξεων είναι η διαφαινόμενη ακύρωση του διαγωνισμού με τον οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα ξεπουλούσε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης παίζει καθοριστικό ρόλο προγεφυρώματος για τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα και ενεργειακό κόμβο για το πανάκριβο αμερικάνικο LNG. Η τελευταία εξέλιξη θα πρέπει τώρα να δικαιολογηθεί και αυτή από τα τοπικά «παπαγαλάκια» του ΝΑΤΟ, που μέχρι χθες προσπαθούσαν να πείσουν το λαό της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ότι έχει συμφέρον από την πολεμική και οικονομική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Προφανώς η ακύρωση του διαγωνισμού δεν αλλάζει την επικίνδυνη για το λαό στρατηγική των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Ωστόσο οι ταχτικές προσαρμογές και οι προσωρινοί συμβιβασμοί τους μάλλον είναι μέρος του «παιχνιδιού» τους…

Συγκεκριμένα ακυρώνεται ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό δημόσιο αποφάσισε το συγκεκριμένο λιμάνι να παραμείνει στον έλεγχό του. Όπως αναφέρουν πηγές από το ΤΑΙΠΕΔ «δεν πρόκειται να επανακηρυχθεί ο διαγωνισμός». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ακύρωση του διαγωνισμού έχει σχέση με τον αναβαθμισμένο ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ύστερα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Την είδηση επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου σημειώνοντας πως η πώληση του λιμένα Αλεξανδρούπολης ματαιώνεται.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει να παραμείνει στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει και τη δυνατότητα να αναπτύξει το λιμάνι και να αξιοποιήσει πλήρως όλες του τις δυνατότητες», είπε, την ώρα που είχαν φτάσει στο στάδιο της τελικής επιλογής αναδόχου.

Μια αλλαγή στάσης που συνδέεται άμεσα με την κλιμάκωση στο Ουκρανικό και τη συνεχή, ολοένα και πιο γενικευμένη χρήση του λιμένα από τα αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα ως κόμβου διεκπεραίωσής τους προς το μέτωπο, στο πλαίσιο της ελληνικής εμπλοκής στον πόλεμο, την οποία υπερασπίστηκε εκ νέου.

Σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη - Κόμβος αγωγών, αποθήκευσης, αεριοποίησης

Την ίδια στιγμή, πηγές από τη Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά με αλλαγές ή και ακύρωση του διαγωνισμού. Τονίζουν όμως ότι η διαδικασία του διαγωνισμού είναι εξ’ ολοκλήρου θέμα χειρισμού του ΤΑΙΠΕΔ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί Διοικητικό Συμβούλιο στο ΤΑΙΠΕΔ και μέσα στα βασικά θέματα της ατζέντας είναι και η αξιολόγηση του διαγωνισμού της Αλεξανδρούπολης. 

Ο διαγωνισμός αφορούσε το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης στον οποίο έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Αλεξανδρούπολης και του αλιευτικού καταφυγίου Μάκρης. Η εταιρεία έχει επίσης διοικητικές αρμοδιότητες επί του λιμένος Καμαριώτισσας Σαμοθράκης και του αλιευτικού καταφυγίου Θέρμων Σαμοθράκης.

Τέλος, σημειώνεται πως για τον διαγωνισμό είχαν υποβάλει προσφορά:

  • – Η Quintana Infrastructure &  Development
  • – Η Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS-EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Τεθωρακισμένα κι άλλο πολεμικό υλικό του στρατού των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Φώτο Αρχείου / Τεθωρακισμένα κι άλλο πολεμικό υλικό του στρατού των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης / Νοέμβριος 2021

Είναι αυτονόητο ότι οι επικίνδυνες εξελίξεις για το λαό της περιοχής δεν αλλάζουν επειδή αναδιαμορφώνονται οι τακτικές των μονοπωλιακών ομίλων. Το λιμάνι παραμένει «προγεφύρωμα» του ΝΑΤΟ και στόχος των ανταγωνιστών του, είτε με ιδιωτικό, είτε με κρατικό φορέα διαχείρισης. Ο λαός της Αλεξανδρούπολης κι ευρύτερα της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχει συμφέρον να βγει στο προσκήνιο και να χαλάσει τα σχέδια μετατροπής της περιοχής του σε στόχο των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και των πολεμικών συγκρούσεων.

Με πληροφορίες από το capital.gr

Δείτε ακόμα...