Λιμενικό: Κοινή άσκηση με πλοία της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ – Βαθύτερη εμπλοκή της χώρας

Τζ. Πάιατ, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και ο Γ. Πλακιωτάκης, Υπουργός Ναυτιλίας της ΝΔ στην τελετή υποδοχής της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ στον Πειραιά
Φώτο Αρχείου / Τζ. Πάιατ, Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και ο Γ. Πλακιωτάκης, Υπουργός Ναυτιλίας της ΝΔ στην τελετή υποδοχής της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ στον Πειραιά / Πηγή: usembassyathens

Στον Πειραιά κατέπλευσαν την Τετάρτη δύο πλοία της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ (US Coast Guard), προκειμένου να μετάσχουν από την επόμενη σε κοινή άσκηση, έρευνας και διάσωσης στον Αργοσαρωνικό, με το Λιμενικό της χώρας μας. Οι δηλώσεις των «επισήμων» επιβεβαιώνουν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά παιχνίδια των ΗΠΑ. Τα «USCGC Charles Moulthrope» και «USCGC Robert Goldman» εντάχθηκαν πριν λίγες μέρες στη δύναμη του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική) και αργότερα θα συνεχίσουν το ταξίδι τους έως τον Περσικό. Εκεί θα επιχειρούν με έδρα το Μπαχρέιν, ενταγμένα επίσης στο αντίστοιχο στόλο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Τα δύο πλοία επισκέφτηκαν την Τετάρτη στον Πειραιά, ο Υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, και ο Αμερικανός Πρέσβης Τζ. Πάιατ. Το «παρών» έδωσε και ο Αρχηγός του Λιμενικού, Αντιναύαρχος Θ. Κλιάρης.

USCGC Charles Moulthrope, Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / USCGC Charles Moulthrope, Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ / Πηγή: USCGC

Τζ. Πάιατ: «Εργαζόμαστε μαζί… πάνω σε θέματα επιβολής του νόμου και σε θέματα ασφάλειας»

Ο Πάιατ σε ανάρτησή του για πολλοστή φορά σημείωσε ότι «η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας έχει φτάσει σε νέα ύψη. Τα κράτη μας συνεργάζονται για σταθερότητα και ειρήνη στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε δηλώσεις του δε στον ΑΝΤ1, τόνισε πως «έχουμε μια φανταστική σχέση με την ελληνική Ακτοφυλακή εδώ και πολλά χρόνια. Εργαζόμαστε μαζί με την ελληνική Ακτοφυλακή πάνω σε θέματα επιβολής του νόμου και σε θέματα ασφάλειας». Άλλωστε, το ελληνικό Λιμενικό έχει κληθεί να συμμετάσχει στο παρελθόν σε κοινή άσκηση («Jackal Stone 2018») με τμήματα των Ειδικών Δυνάμεων του αμερικανικού Στρατού και Πολεμικού Ναυτικού. Η δε Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού έχει λάβει από τις ΗΠΑ εξοπλισμό, ακριβώς για να δρα και να ελέγχει με «επάρκεια» εκτεταμένες θαλάσσιες ζώνες, με βάση «πληροφορίες» που τους περνούν οι αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες, διασφαλίζοντας έλεγχο περιοχής, κόντρα στη διείσδυση και δράση άλλων κέντρων.

Γ. Πλακιωτάκης: «Ενδιαφέρον για την περαιτέρω εδραίωση της “συνεργασίας” μέσω κοινών επιχειρησιακών πρωτοβουλιών»

Τη «συνεργασία» αυτή σκιαγράφησε ο ίδιος ο Πλακιωτάκης, που απευθύνοντας χαιρετισμό στα αμερικανικά πληρώματα έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι Ελλάδα και ΗΠΑ «απολαμβάνουν εξαιρετικές και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, στη βάση των μακροχρόνιων ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο εθνών». Μετά από μερικές «σάλτσες» περί «κοινών αξιών», που όπως είπε «εσείς ως Ακτοφυλακή προστατεύετε και διαφυλάσσετε», κατέληξε στο διά ταύτα του κεφαλαίου λέγοντας πως «ο ναυτιλιακός τομέας, ως ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας και της καθημερινής μας ζωής, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση».

Έστειλε εξάλλου μήνυμα στους Αμερικανούς ότι «η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή χώρα (…) αλλά όταν πρόκειται για την εμπορική ναυτιλία, η χώρα μας κατέχει αναμφίβολα ηγετική θέση παγκοσμίως». Τους επεσήμανε ακόμα ότι «η Ελλάδα, βρισκόμενη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Μεσόγειο». Πάνω σε αυτήν τη βάση τόνισε «τις ισχυρές και εγκάρδιες σχέσεις (σ.σ. των Αμερικανών) με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και το ενδιαφέρον για την περαιτέρω εδραίωση τους μέσω κοινών επιχειρησιακών πρωτοβουλιών και αμοιβαίας τεχνικής συνεργασίας».

Θύμισε επίσης την επίσκεψη του αρχηγού της αμερικανικής Ακτοφυλακής, ναυάρχου Καρλ Σουλτς, στο Αρχηγείο του Λ.Σ. τον περασμένο Σεπτέμβρη, υπογραμμίζοντας ότι «σηματοδοτεί μια νέα εποχή στη συνεργασία των δύο Ακτοφυλακών». Παρέπεμψε και σε πρόσφατη «συνεργασία» του Λιμενικού με την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ, τη γνωστή DEA.

Φρεγάτα της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ (US Coast Guard) USCGC_Hamilton (753)
Φώτο Αρχείου / Φρεγάτα της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ (US Coast Guard) USCGC_Hamilton (753) / Πηγή: USCGC

«Αυτήν τη συνεργασία επιθυμούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο, μέσα από το υπό ολοκλήρωση Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο Ακτοφυλακών». Συνέχισε, προαναγγέλλοντας τη …θεσμοποίηση της σχέσης αυτής. Πρόκειται για την παραπέρα στρατιωτικοποίηση του Λιμενικού Σώματος και ένταξή του στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ. Άλλωστε σημείωσε πως «τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής έχουν ήδη επωφεληθεί από πολυάριθμα εκπαιδευτικά προγράμματα των ΗΠΑ τόσο σε επιχειρησιακό όσο και επιτελικό επίπεδο». Έτσι έδωσε και την πτυχή στοίχισης του Λιμενικού Σώματος στα αμερικανικά πρότυπα και προτάγματα. Κλείνοντας, ο Γ. Πλακιωτάκης εξέφρασε τις «υψηλές προσδοκίες» του ότι «η στρατηγική αυτή συνεργασία των Ακτοφυλακών μας θα παραμείνει σταθερή και αμοιβαία επωφελής στο μέλλον»

Αιγαίο: Πάτημα για την ανάπτυξη των Αμερικανών στη Μαύρη Θάλασσα

Σημειωτέον, τα δύο πλοία μπήκαν στη Μεσόγειο μαζί με τη «Φρεγάτα» της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, το «USCGC Hamilton», το οποίο – θυμίζουμε – τη Δευτέρα έκανε συνεκπαίδευση στο Αιγαίο με το Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ «USS Roosevelt». Κατόπιν μπήκε στη Μαύρη Θάλασσα, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι οι Αμερικανοί αξιοποιούν τον δίαυλο του Αιγαίου ως «πάτημα» για την ανάπτυξή τους στην επίμαχη ζώνη. Εκεί δηλαδή όπου κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικές εντάσεις με αφορμή το Ουκρανικό.

Ακτοφυλακή των ΗΠΑ: Άλλο ένα όπλο στο γεωστρατηγικό σχεδιασμό των Αμερικανών

Σχηματισμός πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και της Ακτοφυλακής στον Κόλπο της Αλάσκα το 2011
Φώτο Αρχείου / Σχηματισμός πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και της Ακτοφυλακής στον Κόλπο της Αλάσκα το 2011 / Πηγή: Petty Officer 3rd Class Charly Hengen

Η αμερικανική Ακτοφυλακή λογίζεται κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και πλοία της επιχειρούν σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Είναι ενταγμένα στους στόλους που επιχειρούν στην αντίστοιχη περιοχή. Θυμίζουμε ότι τα μεγαλύτερα πλοία της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ είναι Φρεγάτες ή Κορβέτες που φέρουν εκτοξευτήρες πυραύλων (Nulca ή Harpoon), αντιαεροπορικά (PHALANX) και πυροβόλο 57mm (boffors ή oto melara). Εντάσσονται οργανικά στους στόλους του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κι επιχειρούν μαζί με τα πολεμικά ή παράλληλα.

USCGC Robert-Goldman, Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / USCGC Robert Goldman, Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ / Πηγή: USCGC

Αυτά για όσους έχουν την εντύπωση ότι πρόκειται για πλοία που προστατεύουν τη ζωή στη θάλασσα! Η «συνεργασία» των δύο Ακτοφυλακών, Ελληνικής κι Αμερικάνικης, δεν βελτιώνει την εκπαίδευση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος στη διάσωση κι αστυνόμευση. Δεν πρόκειται ούτε για «εθιμοτυπία», ούτε πολύ περισσότερο για αμοιβαία επωφελή σχέση. Αντιθέτως υποτάσσει και το Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ στους πολεμικούς σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς των ΗΠΑ.

Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή δεν έχει καμία δουλειά να επιχειρεί μαζί με την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ. Να αποπλεύσουν τώρα από τις ελληνικές θάλασσες όλα τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Ακτοφυλακής και του Ναυτικού. Καμία διευκόλυνση στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ. Καμία υποστήριξη στις πολεμικές μηχανές τους.

Γαρδίκης Νίκος

Δείτε ακόμα...