Λίβανος και Ισραήλ ξεκινούν διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων

Xάρτης που δείχνει τα 10 υπεράκτια τμήματα που ο Λίβανος παραχώρησε σε διεθνείς εταιρείες για διερευνητικές γεωτρήσεις

Οι κυβερνήσεις του Λιβάνου και του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν και επίσημα διαπραγματεύσεις με μεσολάβηση του ΟΗΕ και στόχο την επίλυση πολυετών συνοριακών διαφορών σε διαφιλονικούμενες περιοχές που βρίσκονται στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα των δύο χωρών.

Την εξέλιξη ανακοίνωσε χτες σε δημοσιογράφους στη Βηρυτό ο πρόεδρος του λιβανέζικου κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι και στο Τελ Αβίβ ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς.

Οι διαπραγματεύσεις «έχουν στόχο να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των φυσικών πόρων για όλους τους λαούς της περιοχής», διευκρίνισε ο Γιουβάλ Στάινιτς.

Οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα στην περιοχή Νακούρα του νοτίου Λιβάνου στο γραφείο του Ειδικού Συντονιστή του ΟΗΕ για το Λίβανο. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ εμφανίστηκαν πρόθυμοι να υποστηρίξουν με κάθε μέσο την εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μίλησε για «ιστορική» απόφαση εκτιμώντας ότι ήταν αποτέλεσμα τριετών προσπαθειών του Αμερικανού υφυπουργού Ντέβιντ Σένκερ και του Αμερικανού διπλωμάτη Ντέβιντ Σάτερφιλντ να πείσουν Λίβανο και Ισραήλ να επιλύσουν συνοριακές διαφορές ετών. Πρόσθεσε πως η εξέλιξη είναι «ζωτικό βήμα προς την εξυπηρέτηση των συμφερόντων Λιβάνου, Ισραήλ, ΗΠΑ και της ευρύτερης περιοχής». Ανέφερε τέλος πως και οι δύο χώρες είχαν ζητήσει να παραμείνουν οι ΗΠΑ «μεσολαβητής» ώστε να διευκολύνουν τις συνομιλίες.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...