Λιβύη: Αποχώρηση Ρώσων μαχητών μετά τις απώλειες Χαφτάρ

Λιβύη - Μηχανοκίνητες Δυνάμεις του Χαφτάρ
Φώτο Αρχείου / Λιβύη – Μηχανοκίνητες Δυνάμεις του Χαφτάρ / Πηγή: LNA

Ρώσοι μαχητές αποχώρησαν από την δυτική Λιβύη μετά τις απώλειες Χαφτάρ. Οι αναλυτές λένε ότι η αποχώρηση είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα για τον Χαφτάρ, στερώντας από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) την πιο ισχυρή ξένη μαχητική δύναμη κοντά στην Τρίπολη.

Ρώσοι μαχητές στη Λιβύη μεταφέρθηκαν σε μια πόλη νότια της Τρίπολης από τους συμμάχους τους με έδρα την Ανατολή, αφού υποχώρησαν από τις πρώτες γραμμές στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Η αναφερόμενη αποχώρηση των Ρώσων την Κυριακή ήταν ένα άλλο πλήγμα για τον αποστασιοποιημένο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του ανατολικού διοικητή, Χαλίφα Χαφτάρ, και των ξένων συμμάχων του, που προσπαθούν να καταλάβουν την πρωτεύουσα για περισσότερο από ένα χρόνο από την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Οι Ρώσοι μαχητές, σύμμαχοι με τον LNA υποχώρησαν με τον βαρύ εξοπλισμό τους από την πρωτεύουσα στο αεροδρόμιο του Μπάνι Γουαλίντ, μια πόλη 150 χιλιόμετρα (93 μίλια) νοτιοανατολικά της Τρίπολης, δήλωσε ο Σάλεμ Αλαϊβάν, δήμαρχος του Μπάνι Γουαλίντ.

Είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι Ρώσοι μεταφέρθηκαν από τη δυτική Λιβύη στην Jufra, μια απομακρυσμένη κεντρική συνοικία και προπύργιο του LNA.

1.200 μισθοφόροι

Ο εκπρόσωπος του LNA, Ahmed Mismari, αρνήθηκε ότι ξένοι πολεμούσαν με τη δύναμή του. Ωστόσο, η παρουσία των Ρώσων μαχητών έχει τεκμηριωθεί ευρέως από διπλωμάτες και δημοσιογράφους και φωτογραφίες που δείχνουν Ρώσους στο Μπάνι Γουαλίντ έχουν αναρτηθεί στα κοινωνικά μέσα.

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, ο ρωσικός ιδιωτικός στρατιωτικός εργολάβος Wagner Group ανέπτυξε περίπου 1.200 μισθοφόρους στη Λιβύη για να ενισχύσει τις δυνάμεις του Χαφτάρ. Έχουν ταυτοποιηθεί από τον εξοπλισμό τους, καθώς αυτός προορίζεται συνήθως για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Οι επιτηρητές του ΟΗΕ εντόπισαν περισσότερες από δύο δωδεκάδες πτήσεις μεταξύ Ρωσίας και Ανατολικής Λιβύης από τον Αύγουστο του 2018 έως τον Αύγουστο του 2019 με πολιτικά αεροσκάφη “που συνδέονται στενά με ή ανήκουν στον” Όμιλο Wagner ή σε σχετικές εταιρείες.

Ο Mahmoud Abdelwahed του Al Jazeera, απεσταλμένος στην Τρίπολη, δήλωσε ότι τα άμεσα οφέλη του Χαφτάρ στην επίθεση στην Τρίπολη, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019, έχουν αποδοθεί στην ικανότητα μάχης αυτών των στρατιωτικών εργολάβων.

Δεν ξέρουμε γιατί φεύγουν σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, επειδή ο Χαφτάρ χάνει έδαφος. Η απόσυρση των Ρώσων [μαχητών] θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τις δυνάμεις του Χαφτάρ

Mahmoud Abdelwahed

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ υποστηρίζονται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το GNA υποστηρίζεται από Συριακούς μαχητές που είναι σύμμαχοι με την Τουρκία, ενώ ο Χαφτάρ χρησιμοποιεί επίσης Σουδανούς μαχητές.

Σημαντική Εξέλιξη

Το GNA, με τουρκική βοήθεια, έκανε ξαφνικά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες, καταλαμβάνοντας μια σειρά από πόλεις από το LNA. Έκαναν κατάληψη στην στρατηγικά σημαντική αεροπορική βάση al-Watiya και κατέστρεψαν αρκετά ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας.

Η απόσυρση [των Ρώσων] από την ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός επειδή στερεί τον LNA μια από τις πιο αποτελεσματικές, καλύτερα εξοπλισμένες ξένες δυνάμεις μάχης σε αυτό το βασικό μέτωπο.

Jalel Harchaoui, ερευνητής στο Clingendael Institute

Ο Emad Badi, ανώτερος συνεργάτης του Συμβουλίου του Ατλαντικού με ερευνητικό επίκεντρο τη Λιβύη, συμφώνησε ότι η αποχώρηση των Ρώσων μισθοφόρων ήταν ένα μεγάλο μειονέκτημα για τον Χαφτάρ.

Γιατί αποσύρθηκαν τώρα είναι θέμα κερδοσκοπίας, αλλά πρέπει να λάβετε υπόψη ότι κατά την τελευταία εβδομάδα η Τουρκία έχει πραγματικά αναβαθμίσει τις εναέριες δυνατότητές της στη Λιβύη και έχει αποδυναμώσει σημαντικά το στρατηγικό πλεονέκτημα που παρείχαν οι Ρώσοι μισθοφόροι.

Emad Badi

Ο Badi είπε ότι ήταν «προφανές» ότι υπήρχε «κάποια μορφή παρασκηνιακής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης όσον αφορά την αποδοχή αυτών των μισθοφόρων».

Σημείωσε ότι η κίνηση είχε σημαντικές συνέπειες για τη μάχη της Τρίπολης.

Από τα τέλη Αυγούστου, είναι στην πραγματικότητα οι Ρώσοι μισθοφόροι που επέτρεψαν την επίθεση στο έδαφος όχι μόνο να συνεχίσει, αλλά και για τα στρατεύματα του Χαφτάρ να κάνουν πραγματικά εδαφική πρόοδο.

Emad Badi

Ο LNA διατηρεί ακόμη την πόλη Tarhouna νότια της Τρίπολης με τη βοήθεια μιας τοπικής ένοπλης ομάδας.

Μόλις αποχώρησαν, θα έλεγα, σε οκτώ ώρες, ο Χαφτάρ έχασε την περιοχή που κέρδισε σε οκτώ μήνες – αυτό ήταν το στρατηγικό στρατιωτικό πλεονέκτημα που παρείχαν αυτές οι ρωσικές ομάδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει, αλλά σημαίνει ότι όσον αφορά την κατάληψη της Τρίπολης, δεν νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό να υποθέσουμε ότι αυτό θα ήταν δυνατό εάν οι υποστηρικτές του Haftar δεν κλιμακωθούν σημαντικά εναντίον της Τουρκίας.

Emad Badi

Τις τελευταίες δύο ημέρες, οι δυνάμεις του LNA έχουν αποσυρθεί από ορισμένες θέσεις στη νότια Τρίπολη το οποίο χαρακτήρισαν ως ανθρωπιστική χειρονομία. Δυνάμεις που συμμάχησαν με το GNA επανήλθαν σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές.

Πηγή: aljazeera.com

Δείτε ακόμα...