Λιβύη: Έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου για απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων

Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε, χθες Τρίτη, να «αποσυρθούν όλες οι ξένες δυνάμεις» από την εμπόλεμη Λιβύη άμεσα και να αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες με στόχο να τερματιστεί η σύρραξη στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Κατόπιν αιτήματος της Αιγύπτου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύνοδος των υπουργών εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην διάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι 21 κυβερνήσεων αραβικών χωρών, συμπεριλαμβανόμενης της κυβέρνησης Σαράτζ, παρότι αρχικά η Τρίπολη είχε απορίψει την πρόσκληση του Καΐρου να πάρει μέρος.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αραβικός Σύνδεσμος μετά τη σύνοδο, σημείωσε ότι «απορρίπτει όλες τις ξένες παράνομες επεμβάσεις» στη Λιβύη και ζητά «την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων από την επικράτεια της Λιβύης και από τα χωρικά της ύδατα».

«Η στρατιωτική επιλογή δεν θα φέρει τη νίκη σε καμία πλευρά (…) και η στρατιωτική δράση δεν θα φέρει την ειρήνη, ούτε θα αποκαταστήσει τη σταθερότητα στο λιβυκό έδαφος», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ. Ο μοναδικός τρόπος να επιλυθεί η κρίση στη Λιβύη, επέμεινε, είναι να υπάρξει πολιτική διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων.

Ακόμα, έκανε έκκληση να κηρυχθεί εκεχειρία σε όλα τα μέτωπα, ειδικά στη Σύρτη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι αντίπαλες πλευρές να ξαναρχίσουν συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο αντιπρόσωπος της κυβέρνησης Σαράτζ, Σάλεχ ας Σεμάκι, εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για τις θέσεις του Αραβικού Συνδέσμου, επιχειρηματολογώντας ότι οι ξένες δυνάμεις που υποστηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση συμβάλλουν στην απώθηση της «επίθεσης» των στρατευμάτων του Χάφταρ.

Πλέον, οι δυνάμεις του Σαράτζ κατέχουν την παραθαλάσσια πόλη της Σύρτης, 450 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, οχυρό του Χαφτάρ.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φαταχ ας Σίσι, τόνισε, το Σάββατο, ότι αν οι δυνάμεις της κυβέρνησης του Σαράτζ προελάσουν στη Σύρτη, θα επέμβει «απευθείας» ο αιγυπτιακός στρατός. Ο κυβέρνηση Σαράτζ από μεριάς του κατήγγειλε την απειλή του Καΐρου μιλώντας για «κήρυξη πολέμου».

Η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, κυβέρνηση Σαράτζ, υποστηρίζεται κυρίως από την Τουρκία, ενώ ο στρατάρχης Χάφταρ από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία.

Η Λιβύη παραμένει βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση και τον θάνατο του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, έπειτα από μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε στρατιωτικά από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...