Λιβύη: Επιταχύνονται οι επικίνδυνες εξελίξεις

Βομβαρδισμός στο λιμάνι της Τρίπολης
Φώτο Αρχείου / Λιβύη. Βομβαρδισμός στο λιμάνι της Τρίπολης / Πηγή: twitter

Η εμφύλια σύρραξη στην πολύπαθη Λιβύη ξεκίνησε το 2011, όταν το καθεστώς Καντάφι κατέστειλε τις υποκινούμενες από τους ιμπεριαλιστές διαδηλώσεις, στα πλαίσια της «Αραβικής Άνοιξης». Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. έλαβε μέτρα οικονομικού «εμπάργκο» για τη Λιβύη. Ακολούθησε η αεροπορική επέμβαση των «Γερακιών» του ΝΑΤΟ και η εγκατάσταση στη Βεγγάζη του «επαναστατικού συμβουλίου». Ακολούθως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. ενέκρινε τη χρήση βίας, αλλά, αντιφάσκοντας, απαγόρευε ρητά την εγκατάσταση «ξένης δύναμης κατοχής» στο Λιβυκό έδαφος. Παρά ταύτα οι παράνομες στρατιωτικές επιχειρήσεις αποδυνάμωσαν τη χώρα και εξόντωσαν τον Καντάφι, ενώ εμφύλιες συμπλοκές είχαμε το 2014 και το 2016.

Σήμερα υπάρχει μια «δοτή» κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης υπό το Σαράτζ, αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα, και απέναντί της οι υπόλοιπες Λιβυκές δυνάμεις, όπως ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός, με επικεφαλής το ναύαρχο Χαφτάρ. Η ανακήρυξή του, όμως, σε κυβερνήτη της χώρας αποδοκιμάστηκε από Η.Π.Α. – Ρωσία και έγινε η αφορμή για την ενίσχυση από την Τουρκία των στρατιωτικών δυνάμεων του Σαράτζ. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, με σκληρές στρατιωτικές συγκρούσεις και ακυβερνησία της χώρας. Οι Η.Π.Α. και άλλες χώρες στηρίζουν τον Σαράτζ, ενώ η Αίγυπτος, Ελλάδα κ.α. στηρίζουν τον Χαφτάρ. Οι λοιπές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εκφράζουν υποκριτικά την ανησυχία τους, αλλά κάνουν το δικό τους παζάρι σε βάρος των ανταγωνιστών τους, με αποτέλεσμα να επιταχύνονται οι επικίνδυνες εξελίξεις στη  Λιβύη.

Η Τουρκία είχε ενδιαφέροντα στη Λιβύη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Όμως, με την κάλπικη συμφωνία τους για τα θαλάσσια σύνορα πιστεύει ότι θα έχει μεγαλύτερη διείσδυση και επιρροή στα πλούσια σε πόρους νερά της Μεσογείου. Σήμερα, ο Τουρκικός στρατός, που είναι στο πλευρό του Σαράτζ, φτάνει σε 8.500 μισθοφόρους (οι περισσότεροι είναι Σύριοι και καλοπληρωμένοι), διαθέτουν δε κατευθυνόμενα συστήματα παρατήρησης και βομβαρδιστικά, παρά την απαγόρευση του Ο.Η.Ε. Πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός άμυνας δήλωσε ότι θα στείλουν τον προσεχή Ιούλη το ερευνητικό σκάφος “Φατίχ” για έρευνες νοτίως της Κρήτης, στα πλαίσια του παράνομου Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου.

Το ΝΑΤΟ δίνει το ελεύθερο στην Τουρκία, τη «σημαντική σύμμαχο» (κατά τον Γ. Γραμματέα του), να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, νότια της Κρήτης και στο Αιγαίο, διεκδικώντας νησιά και θάλασσα. Το ΝΑΤΟ δεν εξασφαλίζει τη χώρα μας απέναντι στις διεκδικήσεις της Τουρκίας, με ευθύνη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων και αστικών κομμάτων. Απεναντίας λειτουργεί ως ομπρέλα κάτω από την οποία κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για τις επικίνδυνες διευθετήσεις στην περιοχή. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. κρατούν ισορροπίες στο ζήτημα της Λιβύης, ενώ ο ρόλος τους είναι απροκάλυπτος και σύνθετος με συμφέροντα που συγκρούονται, με αντιπαραθέσεις και διεκδικήσεις όχι μόνο στη Λιβύη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή από Συρία μέχρι Ανατολική Μεσόγειο. Οι στρατιωτικές τους επιχειρήσεις τύπου “IRINI” γίνονται για να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα και όχι την Ειρήνη των λαών.

Να ακυρωθεί η απαράδεκτη συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, να απεγκλωβιστούν από τα νησιά και την ηπειρωτική χώρα οι πρόσφυγες και να προωθηθούν στις χώρες του προορισμού τους.

Η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς οξύνει περισσότερο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και βάζει σε κινδύνους το λαό μας. 

Απαιτείται η άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τις «αμαρτωλές συμμαχίες», η απομάκρυνση των ξένων βάσεων από το έδαφός μας και η επιστροφή όλων των Ελληνικών στρατιωτικών και αστυνομικών τμημάτων στη χώρα μας.

Σοφικίτης Μιχάλης
Ταξίαρχος (ΠΖ) ε.α.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...