Λιβύη: Καταλήφθηκε το προπύργιο του Χαφτάρ στην Ταρχούνα

Τρίπολη, Λιβύη
Πηγή: Eurokinissi Τρίπολη, Λιβύη

Στρατιωτικές δυνάμεις, πιστές στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, δήλωσαν, την Παρασκευή, ότι μπήκαν στην Ταρχούνα, το τελευταίο σημαντικό προπύργιο του Χαλίφα Χαφτάρ, ολοκληρώνοντας την κατάρρευση της 14μηνης επίθεσής του.

Δεν υπήρχε άμεσο απάντηση από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), του Χαφτάρ, σχετικά με το αν οι δυνάμεις του παρέμειναν στην πόλη.

Η υποστήριξη της Τουρκίας βοήθησε τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) να κερδίσει μια σειρά από νίκες τις τελευταίες εβδομάδες, τερματίζοντας την επίθεση στην Τρίπολη που οδήγησε σε μάχες στα νότια προάστια και βομβαρδισμό του κέντρου της πόλης.

Το κέντρο επιχειρήσεων του GNA ανέφερε σε δήλωση ότι οι δυνάμεις της κατέλαβαν το κέντρο της Ταρχούνα:

“Οι ηρωικές μας δυνάμεις μπήκαν στην πόλη Ταρχούνα από τέσσερις άξονες και έφτασαν στο κέντρο της πόλης … και έδωσαν ένα μάθημα στην τρομοκρατική πολιτοφυλακή του Χαφτάρ που δεν θα ξεχάσουν”

Mohammed Gnounou, στρατιωτικός εκπρόσωπος του GNA.

Η σύγκρουση της Λιβύης δεν έχει τελειώσει. Άλλωστε, το LNA ελέγχει ακόμη τα ανατολικά της χώρας, όπου υπάρχει παράλληλη διοίκηση, και μεγάλα τμήματα του νότου, όπου βρίσκονται τα κύρια πετρελαϊκά πεδία της χώρας. Το LNA υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει ότι με την πρόσφατη συγκέντρωση όπλων και μαχητών και στις δύο πλευρές, η Λιβύη κινδυνεύει από μια νέα νέα κλιμάκωση.

Ο Mostafa al-Majai, άλλος στρατιωτικός εκπρόσωπος του GNA, δήλωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν στην Ταρχούνα χωρίς να πολεμήσουν αφού το LNA αποσύρθηκε από την πόλη στην έρημο. “Δεν έχουν πραγματοποιηθεί αντιπολιτευτικές πράξεις εντός της πόλης. Ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων το άφησαν πριν από μέρες”, είπε.

“Ανθρωπιστικές πράξεις” από τη μεριά του Χαφτάρ

Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις του Χαφτάρ επιβεβαίωσαν την “αναδιάταξη” τους μακριά από την πρωτεύουσα της Λιβύης. Ο εκπρόσωπος του Χαφτάρ, Αχμάντ αλ-Μεσμάρι, δήλωσε ότι η αναδιάταξη ήταν «ανθρωπιστική πράξη που αποσκοπούσε στη διάσωση του λιβυκού λαού από περαιτέρω αιματοχυσία».

Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200.000 απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους από τότε που ο Χάφταρ ξεκίνησε την επίθεσή του, δεσμεύοντας να «καθαρίσει» την πρωτεύουσα από τους «τρομοκράτες».

Ο Αλ-Μεσμάρι δήλωσε ότι η αναδιάταξη είχε, επίσης, σκοπό να δώσει ώθηση στο έργο μιας στρατιωτικής επιτροπής που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη στήριξη της παύσης πυρός σε εθνικό επίπεδο.

“Ανακοινώνουμε ότι ανασυγκροτούμε τις δυνάμεις μας έξω από την Τρίπολη με την προϋπόθεση ότι η άλλη πλευρά θα σεβαστεί την κατάπαυση του πυρός“, ανέφερε σε δήλωση που κυκλοφόρησε αργά την Πέμπτη. “Εάν δεν την σεβαστούν, θα συνεχίσουμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και θα αναστείλουμε τη συμμετοχή μας στις διαπραγματεύσεις της στρατιωτικής επιτροπής”.

Η αποστολή της Λιβύης στον ΟΗΕ δήλωσε την Τρίτη ότι μετά από αναστολή τριών μηνών, οι αντιμαχόμενες παρατάξεις συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός.

Ο Χαφτάρ υποστηρίζεται από τη γειτονική Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και από τη Ρωσία.
Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ τον Απρίλιο δήλωσαν ότι εκατοντάδες μισθοφόροι από τη ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση η Ομάδα Wagner αγωνίζονται για τον Χαφτάρ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...