ΗΠΑ: Ανησυχία για την εμπλοκή Ρωσίας στη Λιβύη

Βομβαρδισμός στο λιμάνι της Τρίπολης
Φώτο Αρχείου / Λιβύη. Βομβαρδισμός στο λιμάνι της Τρίπολης / Πηγή: twitter

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η αποστολή ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών στη Λιβύη θα εξασφαλίσει στη Ρωσία ένα ισχυρό προπύργιο στην Βόρεια Αφρική ενισχύοντας έτσι τη γεωστρατηγική της θέση, σύμφωνα με τον Αμερικάνο στρατηγό Γκρέγκορι Χάντφιλντ.

Ο Χάντφιλντ επανέλαβε σε δημοσιογράφους τους ισχυρισμούς ότι ο ρωσικός στρατός έχει παραδώσει 14 MiG 29 και Su-24 παρά τις διαψεύσεις τόσο από τη μεριά του Χαφτάρ όσο και από τη Ρωσία. Όπως είπε μάλιστα, τα αεροσκάφη κατέληξαν στη Λιβύη αφού πρώτα πέρασαν από το Ιράν και τη Συρία.

Τα αεροσκάφη αυτά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμα αλλά θα δώσουν νέες δυνατότητες στο Χαφτάρ στην προσπάθειά του να καταλάβει την Τρίπολη. Η ανησυχία όμως των ΗΠΑ θα είναι αν η Ρωσία αξιοποιήσει την περιοχή για να εγκαταστήσει πυραύλους.

Η στήριξη στον Χαφτάρ δεν γίνεται στην πραγματικότητα για να κερδίσει τον πόλεμο, αλλά για να δημιουργηθεί ένα προπύργιο.

Χάντφιλντ

Ενώ συνεχίζοντας επισήμανε : “αν η Ρωσία σταθεροποιήσει τη θέση της στη Λιβύη αυτό αλλάζει το παιχνίδι για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ“. Αυτή η τοποθέτηση είναι άκρως ανησυχητική για το που μπορεί να οδηγήσει η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων και αυτό να σημάνει συναγερμό στους λαούς.

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας είναι σε λεπτή ισορροπία και αυτό είναι ξεκάθαρο όχι μόνο από τις εξελίξεις στην Λιβύη αλλά και από την συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα της Ρωσίας.

Βλέπουμε,επομένως, ότι επιταχύνονται οι επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή της Λιβύης. Με την κάθε δύναμη να στηρίζει μια από τις δύο πλευρές για τα δικά της συμφέροντα. Το ζήτημα είναι οι λαοί των εμπλεκόμενων δυνάμεων και της γύρω περιοχής να συνειδητοποιήσουν ότι δεν έχουν να ωφεληθούν από αυτούς τους διαξιφισμούς και με την πάλη τους να προβάλλουν τα δικά τους αιτήματα.

Με πληροφορίες από Reuters

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...