Λιβύη: Πρόταση Αιγύπτου για κατάπαυση του πυρός

Τρίπολη, Λιβύη
Πηγή: Eurokinissi Τρίπολη, Λιβύη

Ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι μετά από συνάντηση με τον διοικητή της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ πρότεινε να γίνει κατάπαυση του πυρός στις 8 Ιουνίου.

Ο Σίσι δήλωσε πως το σχέδιο του περιλαμβάνει πρόταση γα διαπραγματεύσεις στη Γένοβα και απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη.

Η πρόταση του Σίσι γίνεται μετά την κατάρρευση του προπυργίου του Χαφτάρ έξω από την Τρίπολη, μετά από 14 μήνες συγκρούσεων. Η υποχώρηση του Χαφτάρ είχε σαν συνέπεια να χάσει όλα όσα είχε επιτύχει τον τελευταίο χρόνο. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του Σάρατζ πήρε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της βορειοδυτικού τμήματος της χώρας.

Η Λιβύη βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο από το 2011, όταν δυνάμεις με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ ανέτρεψαν τον Μουαμάρ Καντάφι. Για πάνω από πέντε χρόνια έχει δύο κυβερνήσεις, μια στα ανατολικά και μια στα δυτικά της χώρας.

Ο Χαφτάρ συνεχίζει να ελέγχει τα ανατολικά και μεγάλο μέρος του νότου καθώς και στις περισσότερες πετρελαιοπηγές της Λιβύης. Η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία παρέχουν υποστήριξη στο Χαφτάρ, αλλά τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση Σάρατζ έχει ενισχύσει τη θέση της με τη στήριξη της Τουρκίας.

Με πληροφορίες από: Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...