Λιβύη : Συνέχεια στην ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα

Λιβύη - Μηχανοκίνητες Δυνάμεις του Χαφτάρ
Φώτο Αρχείου / Λιβύη – Μηχανοκίνητες Δυνάμεις του Χαφτάρ / Πηγή: LNA

Τις ανησυχίες του για την ανάπτυξη των σχέσεων του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού» με τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ και τη Ρωσία εξέφρασε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Χένρι Γούστερ, σε δηλώσεις του στον Τύπο μέσω τηλεδιάσκεψης. Στην ίδια τηλεδιάσκεψη έγινε παρέμβαση και από τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος κατήγγειλε τη Ρωσία ότι συνεργάζεται με τον Ασαντ για τη μεταφορά μαχητών πολιτοφυλακών, πιθανόν από τρίτη χώρα, καθώς και Σύρων μισθοφόρων και εξοπλισμού στη Λιβύη.

Στο ίδιο πνεύμα, μέσα στη βδομάδα έκθεση ειδικών του ΟΗΕ είδε στη Λιβύη μόνο τη δράση Ρώσων μισθοφόρων, κάνοντας τα στραβά μάτια σε αυτήν των μισθοφόρων τζιχαντιστών που συνδράμουν τον δοτό πρωθυπουργό Φαγιέζ Σάρατζ, με την αμέριστη υποστήριξη της Τουρκίας.

Χάρτης με τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο της Λιβύης / Πηγή: Wikipedia

Η «IRENE» δυσαρεστεί το Σάρατζ

Πάντως ο Σάρατζ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την έναρξη περιπολιών της αποστολής «Irene» της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο, με υποτιθέμενο στόχο την επιβολή του διεθνούς εμπάργκο όπλων που παραβιάζεται από δεκάδες χώρες και ένοπλες οργανώσεις εδώ και χρόνια. Τον περασμένο μήνα άλλωστε είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμεί πλέον συνομιλίες για εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση με τον Χαφτάρ, κατηγορώντας τον για «καταστροφές και εγκλήματα» εναντίον του λιβυκού λαού.

Στο πεδίο της μάχης

Νωρίτερα, οι διπλωματικές αντιπροσωπείες Τουρκίας και Ιταλίας στην Τρίπολη επιβεβαίωσαν τη ρίψη ρουκετών και οβίδων, πιθανώς από δυνάμεις του Χαφτάρ, κοντά στις πρεσβείες που οι δύο χώρες διατηρούν στο κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας.

Θυμίζουμε προχθές οι δυνάμεις του Χαφτάρ κατέρριψαν δύο τουρκικά drones. Όπως δημοσιεύτηκε, τα drones επιχειρούσαν να επιτεθούν στη στρατιωτική αεροπορική βάση αλ-Γουατί στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τρίπολης.

Το κανάλι Al Arabiya μετέδωσε επίσης πως οι δυνάμεις του Χαφτάρ πραγματοποίησαν μια σειρά αεροπορικών επιθέσεων σε αποθήκες όπλων και θέσεις δυνάμεων που πρόσκεινται στην Τουρκία στη βορειοδυτική πόλη Μισράτα.

Με πληροφορίες από rizospastis.gr

Δείτε ακόμα...