Μ. Κομνηνάκα: Ταξικός, αντιλαϊκός και άδικος ο νέος Κώδικας Μετανάστευσης

Την αντίθεση του ΚΚΕ στον Κώδικα Μετανάστευσης του υπουργείου Μετανάστευσης – Ασύλου που εισήχθη σήμερα για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, εξέφρασε η Μαρία Κομνηνάκα βουλευτής του Κόμματος.

Τόνισε ότι ο Κώδικας Μετανάστευσης έχει αντιλαϊκό και άδικο χαρακτήρα σε βάρος των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, που έρχεται να εναρμονίσει την ισχύουσα νομοθεσία στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και όχι βέβαια να καλύψει τις ανάγκες και τα δικαιώματα των προσφύγων, με βάση και την πολιτική της ΕΕ. 

Υπογράμμισε ότι με τον Κώδικα, γίνεται μία προσπάθεια ελέγχου των προσφυγικών ροών, με δύο τρόπους: Από τη μία με την ένταση της καταστολής στα σύνορα, τις απελάσεις και τον εγκλωβισμό τους σε υπερδομές – φυλακές και από την άλλη με τη δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης για την εισαγωγή του αναγκαίου -για το κεφάλαιο-  φθηνού εργατικού δυναμικού.

Ο ταξικός χαρακτήρας του επιβεβαιώνεται στις κραυγαλέες διαφοροποιήσεις για τις άδειες παραμονής, οι οποίες εύκολα δίνονται όταν αφορούν επενδύσεις, διάφορες εταιρικές ανάγκες, μεγάλα εισοδήματα, υψηλή ειδίκευση σε αντίθεση με τις αυστηρές προϋποθέσεις και τα εμπόδια που αφορούν τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τις πατρίδες τους. 

Αναφερόμενη στη μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σε ΕΕ και στη χώρα μας για την έλλειψη εργατικών χεριών, κυρίως σε αγροτική οικονομία και τουρισμό, η Μ. Κομνηνάκα σημείωσε ότι είναι υποκριτική και προκλητική, γιατί «εργατικά χέρια δεν λείπουν γενικά». 

Στην πραγματικότητα, συνέχισε, «αφορά τις επιδιώξεις του κεφαλαίου για μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, για φθηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα, χωρίς ΣΣΕ που θα βρίσκεται στη μόνιμη ομηρία της απόδοσης του μόνιμου καθεστώτος. Αυτή η κατάσταση και η άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών για τη δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, στρέφεται συνολικά κατά της εργατικής τάξης και τον λαό. Έλληνες και ξένοι εργάτες είναι αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα, την ίδια αντιλαϊκή επίθεση και δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους, αντίθετα τους ενώνει η ανάγκη σύγκρουσης με το σύστημα εκμετάλλευσης», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι αυτές οι επιδιώξεις εκφράζονται στις διατάξεις του νέου κώδικα μέσα από τις ρυθμίσεις για την εποχική εργασία, τη μετάκληση εργαζομένων και τον καθορισμό του λεγόμενου όγκου εισδοχής μεταναστών. 

Δείτε ακόμα...