Μάχη της Μαρίμπ: Σχεδόν 140 αντάρτες νεκροί σε νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς

Αρχαία Μαρίμπ στην Υεμένη
Φώτο Αρχείου / Αρχαία Μαρίμπ στην Υεμένη / Πηγή: Bernard Gagnon

Η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας η οποία επενέβη το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη ανακοίνωσε χθες Κυριακή το βράδυ ότι 138 σιίτες αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν στις αεροπορικές επιδρομές των προηγούμενων 24 ωρών στην επαρχία στρατηγικής σημασίας Μαρίμπ, στον βορρά, το έσχατο οχυρό των δυνάμεων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης στην περιοχή, όπου μαίνονται εχθροπραξίες εδώ και μήνες.

Επί περίπου έναν μήνα, η συμμαχία υπό το Ριάντ ανακοινώνει σχεδόν καθημερινά ότι καταφέρνει βαριές απώλειες στους αντάρτες με τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύει· ωστόσο, οι απολογισμοί που δημοσιοποιεί δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές, ενώ οι Χούθι δεν δημοσιοποιούν παρά σπάνια στοιχεία για τις απώλειές τους. Οι απώλειες δεν μοιάζουν να εμποδίζουν τους αντάρτες να προελαύνουν.

Η συμμαχία υποστηρίζει από αέρος, συχνά εκ του σύνεγγυς, τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και προσπαθούν να απωθήσουν τους Χούθι. Οι σιίτες αντάρτες έχουν εξαπολύσει από τον Φεβρουάριο έφοδο για να κυριεύσουν την πόλη και την ομώνυμη, πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Μαρίμπ, την τελευταία εκτός του ελέγχου τους στον βορρά της εμπόλεμης χώρας.

«17 στρατιωτικά οχήματα καταστράφηκαν και 138 τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς τις προηγούμενες 24 ώρες στην Αλ Τζούμπα (νότια της πόλης Μαρίμπ) και στην Αλ Κασάρα (βόρεια), ανέφερε η συμμαχία σε ανακοίνωσή της που μεταδόθηκε από το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί τον όρο «τρομοκράτες» όταν αναφέρεται στους σιίτες αντάρτες, που πρόσκεινται στο Ιράν, τον μεγάλο της αντίπαλο στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...