Μαϊντανοί «προστασίας» του περιβάλλοντος

Περιβάλλον - μόλυνση

Για την ΓκρίνπιςGreenpeace μιλάει «όλη η οικουμένη» με τα καλύτερα λόγια. Kαι το ότι είναι διεθνής και ανήκει στις MKO (ΜηΚυβερνητική-Οργάνωση), την κάνει –στα μάτια του κόσμου ακόμη πιο ελκυστική και «αξιόπιστη».

Οι ελκτικές λέξεις green (πράσινο) και peace (ειρήνη), οι διακηρύξεις της για μη-βία, ανεξαρτησία από κόμματα, κυβερνήσεις και οικονομικά συμφέροντα, η «αποφασιστική» της και πάντα έγκαιρη παρέμβαση με τις γνωστές «καταδρομικές» ενέργειες στην υπηρεσία του καλού της ανθρωπότητας όπως οι φανταστικές ομάδες των υπερηρώων στα αμερικάνικα κόμικς (από τους Fantastic Four, Spider-Man, Catwoman στον Batman και στον όψιμο Joker)
Αγωνίζεται –ξορκίζοντας με απήγανο την πολιτική, για νερό και τροφή χωρίς τοξικές ουσίες και μεταλλαγμένα, για κλίμα που ευνοεί την ανάπτυξη ζωής αντί να την καταστρέφει, για θάλασσες και δάση πλούσια σε ζωή, για έναν ειρηνικό κόσμο, όπου ο πυρηνικός εφιάλτης θα ανήκει οριστικά στο παρελθόν, για την «προστασία του φυσικού περιβάλλοντος» και τη δημιουργία ενός πράσινου και ειρηνικού κόσμου.

Κατοικοεδρεύει στο Άμστερνταμ, έχει εθνικά γραφεία σε 42 χώρες και –κατά δήλωσή της, «χρηματοδοτείται ολοκληρωτικά από τις συνδρομές των υποστηρικτών της και “σε μικρότερο βαθμό” εισπράττει έσοδα από τις πωλήσεις ειδών»

«Πράσινοι» επιχειρηματίες

Μπορεί οι δράσεις της να «πλασάρονται» σαν ιδιαίτερα ριζοσπαστικές, κόντρα στα …μεγάλα συμφέροντα, σύμφωνα όμως με το Αρχείο Ειδήσεων του BBC, στις 8/1/2002, το τμήμα της Greenpeace στη Βρετανία βρέθηκε στο στόχαστρο μετά την απόφαση του προέδρου της, Λόρδου Μέλτσετ, να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην εταιρεία δημοσίων σχέσεων Burson – Marsteller, τη μεγαλύτερη εταιρεία δημοσίων σχέσεων στον κόσμο, έναντι αδρής αμοιβής.

Οπως τόνιζε τότε το BBC, «στο πελατολόγιο της Burson – Marsteller περιλαμβάνονται κυβερνήσεις με πολύ “κακό μητρώο” στον τομέα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και πολυεθνικές διαβόητες για την αντι – οικολογική τους δράση.
Πιο συγκεκριμένα, η Burson-Marsteller ανέλαβε, μεταξύ άλλων, να ωραιοποιήσει την εικόνα της κυβέρνησης της Νιγηρίας, όταν κατηγορούνταν για γενοκτονία στην Μπιάφρα, τον εξωραϊσμό της δικτατορίας του στρατηγού Βιδέλα στην Αργεντινή που ευθύνεται για τη δολοφονία 35.000 πολιτών καθώς και την κάλυψη των εγκλημάτων της Ινδονησίας στο Ανατολικό Τιμόρ.
Πελάτες της εταιρείας – εργοδότη του προέδρου της Greenpeace είναι, επίσης, το πυρηνικό εργοστάσιο στο Three Mile Island γνωστό από τη διαρροή του 1979, η Union Carbide που ευθύνεται για 15.000 θανάτους Ινδών που ζούσαν κοντά στο εργοστάσιό της στο Μποπάλ, καθώς και η βρετανική κυβέρνηση μετά το σκάνδαλο των τρελών αγελάδων
»…

Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Greenpeace ο Γιώργος Βερνίκος (μέχρι το 2012 -σήμερα είναι επίτιμος), γνωστός επιχειρηματίας – εφοπλιστής, που το 1975 ίδρυσε και είναι πρόεδρος του ομίλου εταιρειών Vernicos Yachts.
Και πολλά ακόμη πρώτος Πρόεδρος της «Attica Group», διοικητικό μέλος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ) και ΓΓ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το 2013 υπήρξε συνιδρυτής της «Πρωτοβουλίας των 58» για τη συνένωση των κομμάτων και των κινήσεων της «ΕλιάΔημοκρατική Παράταξη» και υποψήφιος Ευρωβουλευτής

Ο «πράσινος» Γκορμπατσόφ !

«Ψωμί» μυρίστηκε στην υπόθεση ΜΚΟ και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Ο Μ. Γκορμπατσόφ είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της οικολογικής οργάνωσης «Διεθνής Πράσινος Σταυρός» (Green Cross International), που δημιουργήθηκε το 1993.
Ο «Διεθνής Πράσινος Σταυρός» εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας και έχει παραρτήματα σε πολλές χώρες του κόσμου (πάνω από 20), ενώ για το τμήμα της Οργάνωσης στις ΗΠΑ έχει γραφτεί κατά καιρούς ότι πολλά από τα στελέχη του είναι ιδιαίτερα …«ευκατάστατοι» επιχειρηματίες των ΗΠΑ.

Μη Κυβερνητικές που …τα παίρνουν από τη CIA

Σαν υπηρέτες του καπιταλιστικού συστήματος, οι ΜΚΟ προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυτό με όποιον τρόπο κριθεί αναγκαίος.
Είναι αναπόσπαστο τμήμα των καπιταλιστικών μηχανισμών.
Χρησιμοποιούνται από ιμπεριαλιστικά κέντρα, παίζουν ενεργό ρόλο στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.
Για παράδειγμα, το 2006 η Ρωσική Δούμα ψήφισε νομοσχέδιο, το οποίο απαγορεύει την απευθείας δραστηριοποίηση ξένων ΜΚΟ και περιορίζει τη δυνατότητα των ρωσικών ΜΚΟ να δέχονται ξένη χρηματοδότηση και να απασχολούν μη ρωσικό προσωπικό, μετά από αποκαλύψεις ότι τοπικάτμήματα των ξένων ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκαν από τη CIA.
Απ’ ό,τι φαίνεται, οι ΜΚΟ αξιοποιούνται από τις αστικές κυβερνήσεις και τις μυστικές τους υπηρεσίες ως κινητήριος δύναμη για κοινωνικές αλλαγές αναγκαίες για την εδραίωση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής…

Από μέλη βασιλικών οικογενειών, επιχειρηματίες και προέδρους πετρελαϊκών πολυεθνικών έως τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον Αλ Γκορ, έχουν περιβαλλοντικές «ευαισθησίες», έχουν αναμειχθεί με τις γνωστότερες διεθνούς εμβέλειας οικολογικές ΜηΚυΟ.
Ωστόσο, δεν πρόκειται για τα πρόσωπα, μα για τα συμφέροντα τα οποία έχουν ταχθεί να υπηρετούν, δηλαδή τα καπιταλιστικά κέρδη.
Και αυτό αποκαλύπτεται όχι μόνο από τη δράση τους, που κάθε άλλο παρά πίεση ασκεί στις αστικές κυβερνήσεις, μα και από τα πρόσωπα, τα οποία έχουν «διοριστεί» να υπηρετήσουν τον καπιταλισμό και από αυτό το πόστο…

Η …«βασιλική» καταγωγή του WWF

Ας δούμε ενδεικτικά τι φανερώνει το παρελθόν της πασίγνωστης περιβαλλοντικής ΜΚΟ, WWF:

 • Πρώτος πρόεδρος (1962-1976) του διεθνούς τμήματος του WWF υπήρξε ο πρίγκιπας Βερνάρδος της Ολλανδίας, σύζυγος της βασίλισσας Βεατρίκης της Ολλανδίας.
  Ο Βερνάρδος, που χαρακτηρίζεται στον επίσημο ιστοτόπο του WWF ως «Ιδρυτής Πρόεδρος» της οργάνωσης.
 • Επόμενος πρόεδρος του WWF, την περίοδο 1976 – 1981 υπήρξε, σύμφωνα με τον ιστοτόπο, ο «Μεγάλος Γέροντας της Shell» Ολλανδός Τζον Χ. Λούντον (John H. Loudon).
  Ο Λούντον ήταν πρόεδρος της Royal Dutch/Shell (της γνωστής πετρελαϊκής εταιρείας) από το 1951 έως το 1965, και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Chase Manhattan Bank, της τράπεζας των Ροκφέλερ.
 • Από το 1981 έως το 1996 πρόεδρος του WWF υπήρξε ο Δούκας του Εδιμβούργου, ο οποίος γεννήθηκε ως Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος, και υπήρξε ο σύζυγος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.
  Ο Φίλιππος ήταν εγγονός του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ των Ελλήνων. Σήμερα είναι επίτιμος πρόεδρος του WWF.
 • Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του WWF, υπήρξε στέλεχος της Eurobank.
 • (κλπ. κλπ)

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο κάνει καλό στην υγεία! (και στην τσέπη…)

Το Μάη του 1999, με την αυλαία της τελευταίας πράξης της τραγωδίας των λαών της Γιουγκοσλαβίας (γενοκτονία και διαμελισμός της χώρας, υπό τις ευλογίες του ΟΗΕ και με το πιστόλι του ΝΑΤΟ στον κρόταφο) έπεσαν για άλλη μια φορά οι μάσκες της Greenpeace:
Η επίκουρη καθηγήτριας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθήνας, Ιφιγένειας Δανοπούλου, εκφράζει την αγανάκτησή της «για τη στάση των οικολογικών οργανώσεων και ιδιαίτερα της Greenpeace σε ό,τι αφορά το θέμα της οικολογικής καταστροφής που συντελείται με τη βάρβαρη από κάθε άποψη επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, και που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην υγεία και στη δική μας χώρα», λέγοντας πως
«Οι ισχυρισμοί του εκπροσώπου της οργάνωσης κ. Ψωμά, τόσο στους τηλεοπτικούς σταθμούς, όσο και στο ραδιόφωνο ότι δήθεν έκανε γραπτές διαμαρτυρίες κανέναν βεβαίως δεν έπεισαν ότι η διεθνής αυτή οργάνωση έπραξε στο ελάχιστο αυτό που θα όφειλε» …
«Πού είναι, αλήθεια, οι ακτιβιστές της, που με τόση ενεργητικότητα και δράση έχουν κινητοποιηθεί για τις φάλαινες, τη θαλάσσια ρύπανση και που κυριολεκτικά κρεμάστηκαν στα πλοία αλλά και στα κτίρια για την περίπτωση των επικίνδυνων πλαστικών παιδικών παιχνιδιών;
Πού εξαντλήθηκε και πώς χάθηκε όλο το πάθος τους; Ο κατά τα άλλα συμπαθής, άλλα εμφανώς αμήχανος κ. Ψωμάς είπε υπερασπιζόμενος την οργάνωσή τους λέει ότι τους… παρεξηγήσαμε

Ούτε όμως και για τον τεράστιο κίνδυνο της ρύπανσης από τη ραδιενέργεια δεν έκαναν καμιά κίνηση.
Σημειώνω ότι τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης βρίσκονται στο Αμστερνταμ, όπου και κατά σύμπτωση, βγήκε πριν λίγες μέρες το πόρισμα για τα θύματα από την πτώση του αεροπλάνου στην πόλη αυτή το 1992 που περιείχε το ίδιο υλικό (ουράνιο) το οποίο υπάρχει στους πυραύλους που βομβαρδίζουν τη γειτονική μας χώρα.
Όπως αποδείχτηκε, οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής έχουν προσβληθεί από λευχαιμίες…».

Το «φαινόμενο» Thunberg

Η Greta Thunberg (Γκρέτα Τιντίν Ελεονόρα Έρνμαν Τούνμπεργκ), γεννημένη το 2003, είναι (λένε…) «Σουηδή ακτιβίστρια που εργάζεται για να σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή» και «προβάλλεται ως υπόδειγμα ενός παγκόσμιου ακτιβισμού νέων».
Η δράση της (λένε…) ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018, όταν «επίμονα» (στα 15 της χρόνια!!) «διαμαρτυρόταν για το κλίμα (;;) έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη» και «προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης»
Αυτή η Γκρέτα, λοιπόν, τον Ιούλη του 2019, έδωσε «καταχειροκροτούμενη» μια «ένθερμη ομιλία» στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση για «την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη άμεσης δράσης», καταλήγοντας με το «είναι καιρός να εξεγερθούμε» ⁉️, (εδώ έπεσαν και το πιο πολλά χειροκροτήματα -οι βουλευτές σχεδόν παραληρούσαν…)

Παραθέτουμε παρακάτω το πλήρες κείμενο της ομιλίας της, που «μιλάει από μόνο του», άρα περιττεύει και κάθε σχολιασμός (οι υπογραμμίσεις δικές μας).
Είμαστε αυτή τη στιγμή στην αρχή μιας κλιματικής και οικολογικής κρίσης.
Και πρέπει να το πούμε όπως είναι ΕΠΕΙΓΟΝ.
Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο και ότι δεν έχουμε ακόμη όλες τις λύσεις. Εκτός αν αυτές οι λύσεις σημαίνουν ότι απλά σταματάμε να κάνουμε ορισμένα πράγματα.
Παραδεχόμαστε ότι χάνουμε αυτή τη μάχη
Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι παλαιότερες γενιές απέτυχαν. Όλα τα πολιτικά κινήματα στην παρούσα μορφή τους έχουν αποτύχει.
Αλλά ο homo sapiens δεν έχει ακόμη αποτύχει.
Ναι, αποτυγχάνουμε, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος να αλλάξουμε τα πάντα.  
Μπορούμε
να το διορθώσουμε.
Είναι όλα ακόμα στο χέρι μας.
Αλλά αν δεν αναγνωρίσουμε τις συνολικές αποτυχίες των σημερινών συστημάτων μας, μάλλον δεν έχουμε καμία πιθανότητα.
Αντιμετωπίζουμε μια καταστροφή ασύλληπτων δεινών για τεράστιο αριθμό ανθρώπων.
Και τώρα δεν είναι η στιγμή να μιλάμε ευγενικά ή να εστιάζουμε στο τι μπορούμε ή δεν μπορούμε να πούμε. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε καθαρά.
Η επίλυση της κλιματικής κρίσης είναι η μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο homo sapiens.
Η βασική λύση, ωστόσο, είναι τόσο απλή που ακόμη και ένα μικρό παιδί μπορεί να την καταλάβει. Πρέπει να σταματήσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Και είτε το κάνουμε αυτό είτε όχι.
Λέγεται ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι μαύρο ή άσπρο, αλλά αυτό είναι ψέμα. Ένα πολύ επικίνδυνο ψέμα.
Είτε αποτρέπουμε τον 1,5 βαθμό (1,5οC) υπερθέρμανσης είτε όχι.
Είτε αποφεύγουμε να ενεργοποιήσουμε αυτή την μη αναστρέψιμη αλυσιδωτή αντίδραση που είναι πέραν του ανθρώπινου ελέγχου είτε όχι.
Είτε επιλέγουμε να συνεχίσουμε ως πολιτισμός είτε όχι.
[χειροκροτήματα]
Αυτό είναι είτε μαύρο είτε άσπρο.
Επειδή δεν υπάρχουν γκρίζες περιοχές όσον αφορά την επιβίωση.
Τώρα όλοι έχουμε μια επιλογή.
Μπορούμε να δημιουργήσουμε μετασχηματιστική δράση (ΣΣ |> “transformational action”⁉️) που θα προστατεύσει τις συνθήκες διαβίωσης για τις μελλοντικές γενιές, ή μπορούμε να συνεχίσουμε τη δουλειά μας όπως συνήθως και να αποτύχουμε. Αυτό εξαρτάται από εσάς και από εμένα.
Και ναι, χρειαζόμαστε μια αλλαγή συστήματος και όχι μια μεμονωμένη αλλαγή. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε το ένα χωρίς το άλλο.
Αν κοιτάξετε την ιστορία, όλες οι μεγάλες αλλαγές στην κοινωνία έχουν ξεκινήσει από ανθρώπους στη βάση. Άνθρωποι όπως εσείς και εγώ.
Σας ζητώ, λοιπόν, να ξυπνήσετε και να κάνετε τις αλλαγές που απαιτούνται. Το να κάνετε το καλύτερο που μπορείτε δεν είναι πλέον αρκετό. Όλοι πρέπει να κάνουμε το φαινομενικά αδύνατο.
[χειροκροτήματα]
Σήμερα, χρησιμοποιούμε περίπου 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου κάθε μέρα. Δεν υπάρχουν πολιτικές για να αλλάξει αυτό. Δεν υπάρχουν κανόνες για να παραμείνει το πετρέλαιο στο έδαφος.
Έτσι, δεν μπορούμε πλέον να σώσουμε τον κόσμο παίζοντας σύμφωνα με τους κανόνες. Επειδή οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν.
Όλα πρέπει να αλλάξουν. Και αυτό πρέπει να ξεκινήσει σήμερα.
Έτσι λοιπόν, όλοι εσείς εκεί έξω, να είσθε έτοιμοι, τώρα είναι καιρός για πολιτική ανυπακοή. Είναι καιρός να εξεγερθούμε.
[(πολλά) χειροκροτήματα]

Την Τρίτη 17-Σεπ- 2019 το βράδυ, η Σουηδή μαθήτρια που παλεύει για το περιβάλλον εντός των τειχών Greta Thunberg παρέλαβε το ανώτατο βραβείο της οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία που έχει τον μεγαλοπρεπή τίτλο Ambassador of conscience award, δηλαδή βραβείο Πρεσβευτή Συνείδησης κατά λέξη και  μάλλον επηρεασμού συνείδησης σε ελεύθερη μετάφραση.
Το βραβείο έχει απονεμηθεί μεταξύ των άλλων στον Νέλσον Μαντέλα γεγονός που βάζει σε σκέψεις για τις προθέσεις της παγκόσμιας οργάνωσης και για την ευκολία σύγκρισης τελείως ανόμοιων μεγεθών σε βαθμό γελοιοποίησης.

Η Greta Thunberg, με ιστιοφόρο του πρίγκηπα του Μονακό και σπόνσορα την BMW καλεί στον αγώνα για την κλιματική αλλαγή

Στην πατρίδα της δεν απέκτησε πολλούς οπαδούς και ακόλουθους στην διαμαρτυρία της, αλλού όμως, στο Βέλγιο πχ. χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν για το μήνυμά της «να σωθεί ο πλανήτης», ενώ γνωστή έγινε και στην Γαλλία.
Τα ΜΜΕ και τα ΜΚΔ παρακολουθούν όλες τις κινήσεις της και δεν υπάρχει συγκέντρωση ή διάλεξη για το περιβάλλον που να μην είναι προσκαλεσμένη.
Πρόλαβε να πάει μέχρι και στην Αυστρία να συναντήσει τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και μίλησε με την Alexandria Ocasio-Cortez στο σκάιπ όπου διαπίστωσαν πως έχουν πολλά κοινά σημεία και εμπειρίες! -την ιδιωτική συνομιλία τους κατά περίεργο τρόπο δημοσίευσε η The Guardian.

Στις 23-Σεπ-2019 ταξίδεψε με «ταχύπλοο» ιστιοφόρο από το Πλίμουθ της Αγγλίας (γιατί, όπως δηλώνει, τα αεροπλάνα εκπέμπουν CO2 και ρυπαίνουν) μέχρι την Νέα Υόρκη για να μιλήσει περί κλιματικής αλλαγής στον ΟΗΕ, προσκεκλημένη του ΓΓ Αντόνιο Γκιουτέρες και μετά Καναδά, Μεξικό και κατόπιν τον Δεκέμβριο στην Χιλή –όπου συμπαραστάθηκε στον αγώνα των διαδηλωτών, καλώντας σε «πράσινη αντίσταση»
Και όλ’ αυτά σε βάρος του μέλλοντός της μια και «αποφάσισε να πάει ένα χρόνο πίσω στις σπουδές της για να τα προλάβει όλα».
[ΣΣ |> Το ιστιοφόρο Maliza II –«zero carbon» racing yacht είχε σαν σπόνσορα στο 2 εβδομάδων ταξίδι, την BMW και την γνωστή Ελβετική Τράπεζα EFG!, ανήκει στην οικογένεια του πρίγκιπα του Μονακό Albert II που όταν παίρνει μέρος σε αγώνες τότε έχει σπόνσορα τον οίκο Louis Vuitton Moet Henessy με τα έσοδα από τις διαφημίσεις για το ταξίδι ανέρχονται σε μερικά εκατομμύρια $ (η Thunberg είχε δηλώσει πως «όταν θα φτάσουμε όλες οι διαφημίσεις θα αφαιρεθούν» μια και «το Team Maliza προσφέρθηκε να μας πάει δωρεάν επειδή πιστεύει στον αγώνα μας».
Στο πλήρωμα ήταν ο πατέρας της, ο γιος της πριγκίπισσας του Μονακό Καρολίνας, Pierre Casiraghi και ο σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Nathan Grossman που ακολουθούσε την Greta με την κάμερα του για έναν ολόκληρο χρόνο, για αποκλειστικότητες (με το αζημίωτο φυσικά)

Και ενώ όλα έδειχναν να πηγαίνουν πρίμα – «Όπου γάμος και χαρά, η Βασίλω πρώτη» άρχισαν οι πρώτες αμφισβητήσεις για τον ρόλο της στον αγώνα για το περιβάλλον και ενάντια στην ρύπανση του, που ξεκίνησε με την αγγελία του πρακτορείου All American Speakers (AAE) ότι μπορεί να κλείσει κανείς την Greta για μια ομιλία έναντι αμοιβής 10.000-20.000€ ευρώ, δημοσιεύοντας και την φωτογραφία της (τη οποία αρχικά πήγε να κατοχυρώσει με [©®™] κλπ. και να την πουλάει αλλά  μετά άλλαξε γνώμη.

Η Greta Thunberg όπως εγκρίνει και προβάλλει η παγκόσμια άρχουσα τάξη

Ένα 16χρονο κορίτσι λοιπόν κάτι μεταξύ θηλυκού Δον Κιχώτη και super-woman στη μάχη για την κλιματική αλλαγή (ΣΣ |> προσοχή: όχι για την καταστροφή του περιβάλλοντος ή τη μόλυνση της ατμόσφαιρας)…

Είναι γνήσιο και αυθόρμητο το κίνημα; Όχι βέβαια! –αυτό είναι προφανές
Όλα παραπέμπουν σε ένα επικοινωνιακό κατασκεύασμα, μια προσπάθειας να μεταμορφώσουν την πιτσιρίκα –που έχει μπει για τα καλά στο παιχνίδι σε ένα είδος διεθνούς ηρωίδας.
Η επινόηση των λόμπι του «Greenwashing», του «πράσινου» μάρκετινγκ που χρησιμοποιείται απατηλά για την προώθηση της αντίληψης ότι τα προϊόντα καπιταλιστικών οργανισμών που πατάνε επί πτωμάτων μαζί και οι πολιτικές τους είναι φιλικές προς το περιβάλλον.
Επιχειρήσεις κάθε είδους, από πετρελαϊκές μέχρι –κυρίως ανεμογεννητριών κλπ ΑΕΠ («Ανανεώσιμων» Πηγών Ενέργειας, Γεωθερμίας κά), ακόμη και πυρηνικής τεχνολογίας, προσπαθούν να πείσουν τους καταναλωτές ότι είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνες, χρησιμοποιώντας το Greenwashing (ΣΣ |> Όπως λέει πολύ εύστοχα το Cambridge Dictionary says greenwashing is designed “to make people believe that your company is doing more to protect the environment than it really is.” … λέγοντας «greenwashing» εννοούμε κάτι σχεδιασμένο «για να κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι η εταιρεία σας κάνει περισσότερα για την προστασία του περιβάλλοντος από ό, τι πραγματικά»).

Η ουσία είναι αλλού: έστω και σαν πιόνι ή μαριονέτα, η Thunberg διαμορφώνει οικολογική συνείδηση;
Ναι! Και εδώ είναι το πρόβλημα: δίπλα στα χιλιάδες σφυριά των ΜΜΕ και ΜΚΔ στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού, των μονοπωλιακών ομίλων και της αστικής διαχείρισης ένα ακόμη που διαμορφώνει εκείνη την «οικολογική» συνείδηση που ενοχοποιεί το καλαμάκι το μπουκάλι και …το πλαστικό παπάκι για να απενοχοποιήσει το οικονομικο-πολιτικό σύστημα, που μεθοδευμένα και χωρίς σταματημό καταστρέφει το περιβάλλον, αδιαφορώντας τόσο για τις βραχυπρόθεσμες όσο και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Αυτά τα θολά κινήματα «πλατειάκηδων» –αν και συχνά υιοθετούνται ευρύτερα όχι μόνο δεν ριζοσπαστικοποιούν και -βέβαια, δε διαμορφώνουν αντικαπιταλιστική συνείδηση, ούτε καν οικολογική, αντίθετα βοηθούν στην ενσωμάτωση, ειδικά σήμερα που η «πράσινη οικονομία» είναι μια διέξοδος στρατηγικής σημασίας προς όφελος του καπιταλισμού.
[βλ και |> πρόσφατος νόμος για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας  που στοχεύει στην εξασφάλιση και διεύρυνση της κερδοφορίας στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλίων,  με την πλήρη απελευθέρωση των επενδύσεων σε ΑΠΕ

Επιμέλεια |> Γιάννης Παπαγιάννης

Δείτε ακόμα...