Μάκης Μαΐλης: Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967

Βιβλίο: Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967 - Συγγραφέας: Μαΐλης Μάκης

Το βιβλίο του Μάκη Μαΐλη «Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967» από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» αποτελεί σήμερα ίσως την πιο επίκαιρη μελέτη – απάντηση στις «αγιογραφίες» του Γλίξμπουργκ που πλημμύρισαν όλα τα αστικά μέσα τις τελευταίες μέρες. Πρόκειται για μια ιστορική μελέτη του πολιτικού συστήματος στην περίοδο 1950-1967.

Ο βασικός σκοπός της είναι να υπηρετήσει την εργατική πολιτική συνειδητοποίηση, την αποτελεσματικότητα της σημερινής ιδεολογικής-πολιτικής ταξικής πάλης. Με θεωρητικό και μεθοδολογικό εργαλείο ανάλυσης των ιστορικών γεγονότων τη διαλεκτική υλιστική αντίληψή τους, αυτή η μελέτη οδηγεί σε συσχετισμούς των γεγονότων της περιόδου 1950-1967 με τα σημερινά γεγονότα.

Ποια είναι τα κοινά στοιχεία ανάμεσα στο παρελθόν και στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση; Είναι η κινητικότητα για τη διαμόρφωση νέων αστικών κομμάτων, οι μετακινήσεις αστών πολιτικών μεταξύ παλιών και νέων κομματικών σχηματισμών, η ρευστότητα στις μετακινήσεις τους αλλά και στη συγκρότηση των νέων πολιτικών σχημάτων που εμφανίζονται ως αντίπαλα μεταξύ τους. Είναι οι σχέσεις της ελληνικής αστικής τάξης, των εκάστοτε πιο ισχυρών τμημάτων της, με τους ξένους συμμάχους της, σχέσεις συμμαχίας καπιταλιστικών συμφερόντων ενάντια στα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα, που όμως διατρέχονται από την ανισομετρία της καπιταλιστικής ανάπτυξης και ισχύος.

Ο Μάκης Μαΐλης ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας. Έφυγε από τη ζωή στις 20 Γενάρη 2021

Μάκης Μαΐλης: Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967

Βιβλίο: Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967 - Συγγραφέας: Μαΐλης Μάκης
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...