Μάλι: Άνοιξαν πυρ εναντίον της «Εκπαιδευτικής» Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ευρωστρατός στο Τσαντ της Αφρικής
Φώτο Αρχείου / Ευρωστρατός στο Τσαντ της Αφρικής / Πηγή: European Defence Agency

Τρεις άνδρες άνοιξαν πυρ εναντίον της «Εκπαιδευτικής» Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μάλι χθες το πρωί, ενημέρωσε η ίδια μέσω Twitter. Δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή υλικές ζημιές. Οι δράστες της επίθεσης πυροβόλησαν εναντίον του φυλακίου της πύλης του κέντρου εκπαίδευσης στο Κουλικορό, σύμφωνα με την Αποστολή. Η φρουρά ανταπέδωσε τα πυρά και οι δράστες τράπηκαν σε φυγή.

«Όλοι οι Γερμανοί στρατιώτες είναι καλά», διαβεβαίωσε το γενικό επιτελείο της Μπούντεσβερ, των ομοσπονδιακών ένοπλων δυνάμεων. Η αποστολή της ΕΕ εκπαιδεύει μέλη των ένοπλων δυνάμεων του Μάλι στο κέντρο στην Κουλικορό, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μπαμακό.

Ο Γερμανός υποστράτηγος Γιόχεν Ντόιερ ανέλαβε τη διοίκηση της αποστολής των περίπου 950 Ευρωπαίων στρατιωτικών στη χώρα της δυτικής Αφρικής την 7η Ιουλίου.

Γερμανικός Στρατός -Bundeswehr - Γερμανικά - Νατοϊκά στρατεύματα στο MAZAR-E-SHARIF, Αφγανιστάν
Φώτο Αρχείου / Γερμανικά – Νατοϊκά στρατεύματα στο MAZAR-E-SHARIF, Αφγανιστάν / Πηγή: Petty Officer First Class Ryan Tabios, ISAF HQ Public Affairs

Αθήνα: «Περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος»

Η δικαιολογία της αποστολής, η οποία άρχισε το 2013, είναι να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστικών οργανώσεων που δρουν στη χώρα. Ο πραγματικός σκοπός είναι η εμβάθυνση της εμπλοκής στη χώρα της ΕΕ – των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, έναντι της Κίνας. Από κοντά και η Αθήνα με την ελληνική αστική τάξη να ετοιμάζει μπαγκάζια για τους στρατιωτικούς.

Θυμίζουμε ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει δείξει υπερβάλον ζήλο για τη συμμετοχή στην αποστολή της ΕΕ στη χώρα. Μάλιστα σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου τον Μάρτη του 2021, η ζώνη του Σαχέλ, είναι «περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος». Με αυτή τη δήλωση σηματοδότησε την βαθύτερη εμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με στρατιωτικό τμήμα δίπλα στα γαλλικά και γερμανικά στρατεύματα που επιχειρούν στο Μάλι.

Η κατάσταση στο Μάλι είναι τεταμένη τους τελευταίους μήνες. Σημειώθηκαν δύο στρατιωτικά πραξικοπήματα μέσα σε έναν χρόνο. Γερμανοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν σε πρόσφατη επίθεση βομβιστή-καμικάζι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...