Μαλί-Γαλλία: Ο Γάλλος πρεσβευτής στην Μπαμακό εκλήθη στο ΥΠΕΞ

Φωτό αρχείου: Ο Μακρόν συνομιλεί με Γάλλους στρατιώτες στο Μάλι

Η Μπαμακό κάλεσε χθες Τρίτη τον πρεσβευτή της Γαλλίας για να του επιδώσει διαμαρτυρία, μετά τις δηλώσεις, που χαρακτήρισε «λυπηρές», του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη στρατιωτική χούντα στο Μάλι και την έκκλησή του «το κράτος να επιστρέψει». «Ο υπουργός (Εξωτερικών του Μαλί, ο Αμπντουλαγέ Ντιόπ) κάλεσε τις γαλλικές αρχές σε αυτοσυγκράτηση» και στην «αποφυγή αξιολογικών κρίσεων», ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το ΥΠΕΞ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκρινε νωρίτερα χθες πως πρέπει «το κράτος να επιστρέψει» στο Μαλί, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εντάσεων ανάμεσα στη Γαλλία και το κράτος του Σαχέλ, όπου το Παρίσι βρίσκεται στη διαδικασία μείωσης της στρατιωτικής του παρουσίας.

«Πρέπει το κράτος να επιστρέψει με τη δικαιοσύνη του, την παιδεία του, την αστυνομία του παντού» στο Μαλί, όπου πολλές περιοχές έχουν πρακτικά αφεθεί να τα βγάλουν πέρα μόνες τους αντιμέτωπες με τους τζιχαντιστές, τις διακοινοτικές εντάσεις και το λαθρεμπόριο, εξήγησε.

Την περασμένη Πέμπτη, ο γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «ντροπή» την κατηγορία του πρωθυπουργού του Μαλί, του Σοκέλ Κοκάλα Μάιγκα, από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πως η Γαλλία «εγκαταλείπει το πιλοτήριο εν μέσω πτήσης» στην αφρικανική χώρα.

Η διπλωματία του Μαλί στην ανακοίνωσή της παρότρυνε η Γαλλία να «επικεντρωθεί στα απαραίτητα», ιδίως «στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας στο Σαχέλ».

Το Παρίσι, που επενέβη στρατιωτικά στο Σαχέλ εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων το 2013, άρχισε τον Ιούνιο να αναδιοργανώνει τη δύναμη που έχει αναπτύξει· ο αριθμός των γάλλων στρατιωτικών θα μειωθεί ως το 2023 σε 2.500 ως 3.000, έναντι 5.000 και πλέον σήμερα.

Το ‘ενδιαφέρον’ της Γαλλίας στο Μαλί έγκειται στο οτι βλέπει την γεωπολιτική της επιρροή να αμφισβητείται στη χώρα, ιδίως από την Ρωσία. Η στρατιωτική χούντα στο Μπαμακό έκανε σαφές πρόσφατα πως εξετάζει το ενδεχόμενο να καταφύγει στις υπηρεσίες ρώσων μισθοφόρων — του διαβόητου ιδιωτικού ομίλου Βάγκνερ. Αλλά η Γαλλία δεν σταματά να διαμηνύει πως η παρουσία των «μισθοφόρων» αυτών θα ήταν «ασύμβατη» με τη συνέχιση της γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας και να διεξάγει διπλωματική εκστρατεία για την αποτροπή της εξέλιξης αυτής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...