Μάλι: Η στρατιωτική χούντα ακυρώνει τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία

Γάλλος στρατιώτης Λεγεωνάριος στο Μάλι
Φώτο Αρχείου/ Γάλλος στρατιώτης Λεγεωνάριος στο Μάλι της Αφρικής

Η στρατιωτική χούντα στο Μάλι ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ πως ακυρώνει τις συμφωνίες για την άμυνα, τις οποίες είχε συνάψει με τη Γαλλία και άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς οξύνονται οι ανταγωνισμοί στην περιοχή του Σαχέλ, στη σκιά της αύξησης της στρατιωτικής -και όχι μόνο- συνεργασίας του Μάλι με τη Ρωσία. 

Πραγματώνοντας την απειλή που επέσειε επί μήνες, η στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο του 2020 ανακοίνωσε πως «αποκηρύσσει» τις λεγόμενες συμφωνίες για το καθεστώς των δυνάμεων (Status of Forces Agreements, SOFA), που όριζαν το νομικό πλαίσιο της παρουσίας στο Μάλι της γαλλικής δύναμης «Μπαρχάν» και της ευρωπαϊκής «Τακούμπα», καθώς και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν το 2014 η κυβέρνηση του Μάλι και το Παρίσι.

Στην ανακοίνωσή του που αναγνώστηκε στην κρατική τηλεόραση, ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής κυβέρνησης, ο συνταγματάρχης Αμπντουλαγέ Μαϊγκά, επικαλέστηκε τις «κατάφωρες παραβιάσεις» της εθνικής κυριαρχίας του Μάλι από τη Γαλλία.Το Μάλι απέλασε τον πρεσβευτή της Γαλλίας τον Γενάρη. Την περασμένη εβδομάδα, η στρατιωτική χούντα κατηγόρησε τον γαλλικό στρατό για «κατασκοπεία» και συνωμοσία με σκοπό την «ανατροπή» της, μετά τη δημοσιοποίηση από το επιτελείο στο Παρίσι βίντεο που τραβήχτηκε από UAV κοντά στη βάση Γκοσί. Ο γαλλικός στρατός δημοσιοποίησε βίντεο που κατ’ αυτόν έδειχνε Ρώσους μισθοφόρους να θάβουν πτώματα κοντά σε αυτή τη βάση, με σκοπό να κατηγορηθεί η Γαλλία για εγκλήματα πολέμου.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...