Μάλι: Η στρατιωτική κυβέρνηση απελαύνει τον Γάλλο πρέσβη

Γαλλικά στρατεύματα στο Μάλι
Φώτο Αρχείου / Γαλλικά στρατεύματα στο Μάλι

Εντείνεται η γεωπολιτική κόντρα Γαλλίας – Ρωσίας στη Δυτική Αφρική και ιδιαίτερα στο Μάλι όπου ο γαλλικός στρατός δρα ανενόχλητος εδώ και χρόνια με πρόσχημα την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της Αλ Κάιντα.

Εκπρόσωπος της στρατιωτικής κυβέρνησης του Μάλι έδωσε σήμερα εντολή στον Γάλλο πρέσβη στο Μπαμακό, Ζοέλ Μεγέρ να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 72 ωρών με αφορμή τις τελευταίες «απαράδεκτες» όπως τις χαρακτήρισε πρόσφατες δηλώσεις των Γάλλων υπουργών Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και Άμυνας Φλοράνς Παρλί σε βάρος των μαλινέζικων αρχών.

Την Παρασκευή ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν είχε χαρακτηρίσει την κυβέρνηση του Μάλι «εκτός ελέγχου» και «παράνομη» και το Σάββατο η Παρλί είχε υπαινιχθεί την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από τη χώρα «εφόσον το τίμημα είναι πολύ υψηλό».

Εδώ και βδομάδες έχουν αναπτυχθεί στην πόλη Γκάο του βόρειου Μάλι ρωσικά στρατεύματα ενώ εδώ και μήνες είναι ισχυρή η παρουσία ενόπλων της ρωσικής μισθοφορικής εταιρίας Wagner Group, όπως συμβαίνει αντίστοιχα και στη μικρότερη χώρα της περιοχής, τη Μπουρκίνα Φάσο (όπου επίσης δρα τα τελευταία χρόνια το «πολυεργαλείο» τζιχαντιστές).

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...