Μάλι: Και η Λιθουανία στέλνει δυνάμεις σε αποστολή της ΕΕ

Γάλλος στρατιώτης Λεγεωνάριος στο Μάλι
Φώτο Αρχείου/ Γάλλος στρατιώτης Λεγεωνάριος στο Μάλι της Αφρικής

Η Λιθουανία έγινε ακόμη μία χώρα που συμμετέχει στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και την στρατιωτική αποστολή που αναπτύσσει, με πρωτοβουλία της Γαλλίας, στο βορειοανατολικό Μάλι κοντά στα σύνορα με Νίγηρα και Μπουρκίνα Φάσο με πρόσχημα την καταπολέμηση τζιχαντιστών και αιτία τα γεωπολιτικές ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και συμφερόντα ευρω-ενωσιακών μονοπωλίων.

Την συμμετοχή της Λιθουανίας στην αποστολή Τακούμπα της ΕΕ ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Λιθουανός υπουργός Αμυνας Αρβίντας Ανουσάουσκας με την επισήμανση πως η χώρα του θα στείλει το μεταγωγικό αεροσκάφος Spartan με πιλότους και ομάδα επιμελητιακής και τεχνικής υποστήριξης στον Νίγηρα ενόψει της συμμετοχής της στις επιχειρήσεις στο Μάλι.

Η συμμετοχή της Λιθουανίας στην στρατιωτική αποστολή Τακούμπα της ΕΕ που απαρτίζεται από περίπου 600 στρατιωτικούς που έχουν στείλει άλλες 15 χώρες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αναμένεται να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Ο στρατός της Λιθουανίας έχει ήδη αναπτύξει δυνάμεις στο Μάλι στο πλαίσιο των αποστολών του ΟΗΕ και της ΕΕ. Η αποστολή Τακούμπα αναμένεται να αναλάβει ενεργότερη δράση στο πλαίσιο αναδιάταξης των γαλλικών “αντιτρομοκρατικών” δυνάμεων στη δυτική Αφρική και της αποχώρησής τους από το βόρειο Μάλι με στόχο την ενίσχυση θέσεων πιο κοντά στη «ζώνη των τριεθνών συνόρων» με τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...