Μάλι: Ο στρατός απελευθέρωσε τον πρώην προσωρινό Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό

O Assimi Goita, ο στρατηγός που ηγήθηκε το πραξικόπημα τον Αύγουστο του 2020
O Assimi Goita, ο στρατηγός που ηγήθηκε το πραξικόπημα τον Αύγουστο του 2020 / Πηγή: Twitter

Ο στρατός του Μάλι απελευθέρωσε τον πρώην προσωρινό πρόεδρο Bah Ndaw και τον πρωθυπουργό Moctar Ouane, τρεις ημέρες μετά την κράτησή τους και την άρση των εξουσιών τους.

Η κράτηση αυτών των δύο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα λίγες ώρες μετά από ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου στο οποίο δύο αξιωματικοί του στρατού έχασαν τις θέσεις τους. Αυτή ήταν η τελευταία πολιτική κρίση που έπληξε τη χώρα εννέα μήνες μετά την στρατιωτική ανατροπή του προέδρου Ibrahim Boubacar Keita.

Ένας βοηθός του προσωρινού αντιπροέδρου Assimi Goita, ο οποίος ηγήθηκε του πραξικοπήματος του Αυγούστου 2020, δήλωσε, σήμερα Τετάρτη, ότι ο Ndaw και ο Ouane παραιτήθηκαν.

«Ο προσωρινός πρόεδρος και ο πρωθυπουργός αφέθηκαν ελεύθεροι μέσα στη νύχτα περίπου στις 1:30 π.μ. Ήμασταν πιστοί στη λέξη μας», πρόσθεσε, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Τα μέλη της οικογένειας επιβεβαίωσαν επίσης στα πρακτορεία ειδήσεων ότι και οι δύο έχουν απελευθερωθεί.

Καταδικαστέο ευρέως ως πραξικόπημα, η κράτηση των ανώτερων προσωρινών ηγετών πυροδότησε πλήθος καταδίκης από περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα την «ασφαλή, άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση» όλων των αξιωματούχων που κρατούνται στο Μάλι από στοιχεία των δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας.

Πηγή: Aljazeera

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...