Ο πρόεδρος του Μάλι, ο Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, ανακοίνωσε χτες τη νύχτα την παραίτηση του ιδίου και της κυβέρνησής του και τη διάλυση του κοινοβουλίου, μερικές ώρες μετά την αιχμαλώτισή του από στρατιωτικούς οι οποίοι στασίασαν.
Στρατιώτες που είχαν στασιάσει στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής συνέλαβαν την Τρίτη στην πρωτεύουσα το Μπαμάκο, τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό Μπουμπού Σισέ, και τους μετέφεραν στη στρατιωτική βάση του Κατί.
Οι στασιαστές φέρονται να ήταν δυσαρεστημένοι λόγω καθυστέρησης στην καταβολή των μισθών τους και κατηγορούν την κυβέρνηση για διαφθορά. Συνέλαβαν πολιτικούς και στρατιωτικούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους και τους οδήγησαν στη βάση τους. «Μπορούμε να σας πούμε ότι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός είναι υπό τον έλεγχό μας. Τους συλλάβαμε στο σπίτι του προέδρου», είπε ο στρατιωτικός, που είχε ζητήσει να μην κατονομαστεί.
Εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ξεχύθηκαν στην κεντρική πλατεία του Μπαμάκο για να «γιορτάσουν», δηλώνοντας ότι είχε έρθει η ώρα να αποχωρήσει ο Κεϊτά.
Γαλλία και ΗΠΑ καταδίκασαν τη στάση ενώ η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) κάλεσε τους στρατιώτες να επιστρέψουν στους στρατώνες τους.
Ακολούθησε, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέ Μπορέλ, ο οποίος καταδίκασε «την απόπειρα πραξικοπήματος που είναι σε εξέλιξη στο Μάλι”.
«Η ΕΕ καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος και απορρίπτει κάθε αντισυνταγματική αλλαγή. Δεν μπορεί,σε καμία περίπτωση, να είναι αυτή η απάντηση στη βαθιά κοινωνικοπολιτική κρίση που πλήττει το Μάλι εδώ και πολλούς μήνες», ανέφερε ο Μπορέλ σε μια ανακοίνωση.
Ο Στεφάν Ντουζαρίτς, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες «καλεί όλους τους Μαλινέζους να διαφυλάξουν την ακεραιότητα και τους δημοκρατικούς θεσμούς» της χώρας τους.
Το Μάλι είναι κράτος της Δυτικής Αφρικής. Παλαιότερα ήταν Γαλλική αποικία και ονομαζόταν Γαλλικό Σουδάν. Η έκταση της χώρας είναι 1.240.192 τ.χλμ., έχει πληθυσμό (κατατάσσεται 60η) 20.251.000 κατοίκους, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2020 και πρωτεύουσά του είναι το Μπαμάκο. Συνορεύει στα βορειοανατολικά με την Αλγερία, στα ανατολικά με τον Νίγηρα, στα νότια με την Μπουρκίνα Φάσο, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γουινέα, και στα δυτικά με τη Σενεγάλη και τη Μαυριτανία.
Θυμίζουμε ότι στο Μάλι είχε λάβει χώρα και άλλο πραξικόπημα το 2012, όπου με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας», είχε γίνει επέμβαση της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ο πραγματικός λόγος της επέμβασης ήταν ότι το Μάλι είναι ο 3ος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Αφρική, ενώ στο βορρά – επίκεντρο της διαμάχης – διαθέτει σημαντικά αποθέματα ουρανίου, τα οποία εκμεταλλεύονται γαλλικές πολυεθνικές.
Στην περιοχή υπάρχει έντονη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των ιμπεριαλιστών που λυμαίνονται τον πλούτο της χώρας μαζί με την εγχώρια αστική τάξη. Συγκεκριμένα, δρα και η Κίνα ανταγωνιστικά προς Γαλλία, ΗΠΑ και ΕΕ. Για τον λόγο αυτό, επιβλήθηκε η παρουσία δυνάμεων της ΕΕ, με πρώτους τους Γάλλους και η Ελλάδα, με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ πριν και τώρα της ΝΔ, συμμετέχει με συμβούλους, τελευταία δε, κατόπιν πρότασης της «συμμάχου» Γαλλίας, εξεταζόταν και αποστολή Ελλήνων στρατιωτών.