Μαρτυριάρηδες…

ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ - ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Την ίδια μέρα που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επαναλάμβαναν στο ντιμπέιτ τα περί …«κοστολογημένης ενίσχυσης» του λαϊκού εισοδήματος και έκλιναν σε όλες τις πτώσεις την «πράσινη ανάπτυξη», οι «μαρτυριάρηδες» ευρωβουλευτές τους έδειχναν πώς μεταφράζονται όλα αυτά για τον λαό, ψηφίζοντας στο Ευρωκοινοβούλιο νέα χαράτσια για να «ταΐζουν» το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συνυπέγραφαν από κοινού ψηφίσματα για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, που μεταξύ άλλων προβλέπουν νέα γιγάντωση και επέκταση των «ιδίων πόρων» – φόρων. Σημειωτέον, «ίδιος πόρος» είναι και ο ΦΠΑ, για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται μειώσεις, ενώ με το άλλο χέρι ψηφίζει αυξήσεις συνολικά στους «ιδίους πόρους»!

Όλα αυτά στη σκιά της αύξησης του κόστους δανεισμού της ΕΕ από τις «αγορές», λόγω αύξησης των επιτοκίων, αλλά και της «αβεβαιότητας» στην οικονομία, που κάνει πιο ορατό το ενδεχόμενο ακόμα και μιας νέας κρίσης.

Να λοιπόν ποιο είναι το Ταμείο Ανάκαμψης: Ένα δάνειο, και όχι «μάννα εξ ουρανού» όπως το παρουσιάζουν τόσους μήνες όλα τα αστικά κόμματα. Ενα δάνειο με «εγγύηση» αιματηρές θυσίες δίχως τέλος από τους λαούς, που τα λεφτά του πάνε στους επιχειρηματικούς ομίλους και ο λογαριασμός στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα, στη νεολαία. Γι’ αυτό δίκαια καταχωρείται στη συνείδηση του λαού ως το νέο υπερμνημόνιο.

Αυτό προσυπογράφουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με το κοινό τους πρόγραμμα και την ψήφο τους στη Ευρωβουλή. Και δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά.

Πριν από λίγες μέρες, πάλι με μια φωνή, ψήφισαν την έκθεση του Ευρωκοινοβούλιου για τους ρύπους, στο όνομα τάχα της πιο «πράσινης» οικονομίας. Το κόστος για τη χρηματοδότηση των «πράσινων» επενδύσεων περνάει απευθείας μέσα από την τσέπη των λαών, με νέους φόρους και χαράτσια σε μεταφορές, κατοικία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Όλα αυτά συμπληρώνουν τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» του Ταμείου Ανάκαμψης. Πάνω από 350 τέτοια «περιμένουν» τον λαό, με οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση, και μεταφράζονται σε παραπέρα εμπορευματοποίηση βασικών αγαθών – της Υγείας, του νερό, της Ενέργειας – αλλά και σε ένταση της αντεργατικής επίθεσης.

Να λοιπόν πόση «αξία» έχουν οι προεκλογικές εξαγγελίες των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και με ποιο «φίλτρο» πρέπει να τις διαβάζει ο λαός, πίσω από τον διαστρεβλωτικό φακό της προπαγάνδας τους και του ανταγωνισμού τους για το ποιος θα ηγηθεί της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης.

Ακόμα κι αυτά που υπόσχονται είναι υπό την αίρεση της πορείας της οικονομίας, της δημοσιονομικής ισορροπίας, και την ίδια ώρα νομοθετούν «από τα αποδυτήρια» ότι θα τα πάρουν διπλά και τρίδιπλα από την άλλη τσέπη του λαού, ώστε το ταμείο να είναι σταθερά γεμάτο για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτή λοιπόν είναι η ατζέντα για την όποια επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, αυτά έχει να αντιπαλέψει ο λαός την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό, την ώρα που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιποί «πρόθυμοι» εξετάζουν με ποια κυβερνητική σύνθεση θα υλοποιήσουν το κοινό τους πρόγραμμα, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να σκέφτονται πόσο πιο αδύναμη και φοβισμένη θα είναι η κυβέρνηση αυτή, νιώθοντας καυτή την ανάσα του εργατικού – λαϊκού κινήματος.

Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ στον αγώνα και στις κάλπες της επόμενης Κυριακής.

Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται από την στήλη «Η Άποψή μας» του Ριζοσπάστη της Παρασκευής 12 Μάη 2023.

Δείτε ακόμα...