Μαύρη Θάλασσα: Άκρως απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Άμυνας του ΗΒ – Προσχεδιασμένο το επεισόδιο με το HMS Defender

Το Αντιτορπιλικό HMS Defender του Βασιλικού Ναυτικού / Ηνωμένο Βασίλειο
Φώτο αρχείου / Το Αντιτορπιλικό HMS Defender του Βασιλικού Ναυτικού / Ηνωμένο Βασίλειο

Άκρως απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας την εκθέτουν ανεπανόρθωτα επιβεβαιώνοντας ότι το επεισόδιο με το ρωσικό πολεμικό ναυτικό στη Μαύρη θάλασσα ήταν προσχεδιασμένο.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας σχεδίασαν και ανέμεναν τη σφοδρή αντίδραση της Μόσχας, στην πορεία του βρετανικού αντιτορπιλικού «HMS Defender» που ενεπλάκη στο θερμό επεισόδιο με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Κριμαία. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα άκρως απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), που βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα σε στάση λεωφορείου.

Το υπουργείο υποστηρίζει πως ένας υπάλληλος ανέφερε την απώλεια των εγγράφων την περασμένη εβδομάδα, τα οποία ανακαλύφθηκαν τελικά από έναν πολίτη σε μια στάση λεωφορείου στο Κεντ, νωρίς το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με το BBC.

Τα έγγραφα, μεταξύ άλλων, αναφέρονταν στην πιθανή αντίδραση της Μόσχας στον πλου του «HMS Defender» στα ανοικτά της ακτής της Κριμαίας την Τετάρτη. Ένα άλλο έγγραφο παρουσίαζε σχέδια για πιθανή στρατιωτική παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου στο Αφγανιστάν.

Πολίτης, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επικοινώνησε με τις αρχές και τις ενημέρωσε για τις 50 σελίδες με διαβαθμισμένες πληροφορίες που είχε εντοπίσει.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, μετά το θερμό επεισόδιο στην Κριμαία, είχε υποστηρίξει πως το αντιτορπιλικό «διεξήγαγε αθώα διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο» και ότι όλοι οι πιθανοί παράγοντες ελήφθησαν υπόψη κατά τη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων. Σύμφωνα όμως με τα κείμενα αποδεικνύεται ότι η ενέργεια του βρετανικού αντιτορπιλικού ήταν προσχεδιασμένη με στόχο να προκληθεί η Μόσχα.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας ισχυρίστηκε ότι «το υπουργείο Άμυνας κάνει πολύ προσεκτικούς σχεδιασμούς. Είναι θέμα ρουτίνας η ανάλυση όλων των πιθανών παραγόντων που επηρεάζουν τις επιχειρησιακές αποφάσεις. Το “HMS Defender” πραγματοποίησε αθώα διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και συνεπώς δεν αναγνωρίζει τον έλεγχο των χωρικών υδάτων της χερσονήσου από τη Ρωσία.

Όσον αφορά την απώλεια των διαβαθμισμένων εγγραφών, δήλωσε ότι «το υπουργείο Άμυνας ενημερώθηκε την περασμένη εβδομάδα για ένα περιστατικό στο οποίο ανακτήθηκαν ευαίσθητα έγγραφα άμυνας από ένα μέλος του κοινού. Το τμήμα λαμβάνει πολύ σοβαρά την ασφάλεια των πληροφοριών και έχει ξεκινήσει έρευνα. Ο ενδιαφερόμενος εργαζόμενος ανέφερε την απώλεια εκείνη τη στιγμή. Θα ήταν ακατάλληλο να σχολιάσω περαιτέρω».

Πηγή: «The Times»

Δείτε ακόμα...