Μαυροβούνιο τρία χρόνια νατοϊκό προγεφύρωμα

Στολτενμπεργκ Τζουγκάνοβιτς ΝΑΤΟ Μαυροβούνιο
Από τη συνάντηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μ. Τζουκάνοβιτς στην έδρα του ΝΑΤΟ την Τρίτη 9 Ιουνίου / Πηγή: Twitter

Του Γκαντίδη Γιώργου, απόστρατου του Πολεμικού Ναυτικού

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καλωσόρισε τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς στην έδρα του ΝΑΤΟ την Τρίτη 9 Ιουνίου και τον συνεχάρη για την επέτειο της ένταξης της χώρας του στη Συμμαχία πριν από τρία χρόνια.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το Μαυροβούνιο εξακολουθεί να είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος που συμβάλλει στην ευρωατλαντική ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της ειρηνευτικής αποστολής KFOR του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, στην πολυεθνική ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ στη Λετονία και στην εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

«Όπως το ΝΑΤΟ μπορεί να βασίζεται στο Μαυροβούνιο, το Μαυροβούνιο μπορεί να βασίζεται στο ΝΑΤΟ. Η αεροπορία του ΝΑΤΟ διασφαλίζει ότι οι ουρανοί σας είναι ασφαλείς, με αεροσκάφη από την Ιταλία και την Ελλάδα. Και μέσω ενός Trust Fund, βοηθάμε στην καταστροφή των πλεονασματικών πυρομαχικών στο Μαυροβούνιο», επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ.

american soldiers-Yugoslavia
Φώτο Αρχείου / Αμερικανοί στρατιώτες επιβιβάζονται το 1999 στο Λιτόχωρο για να προωθηθούν στην Γιουγκοσλαβία / Πηγή:Eurokinissi

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εμπλέκονται ολοένα και περισσότερο στο επικίνδυνο κουβάρι των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των Βαλκανίων.

Θυμίζουμε ότι, από 5 Ιουνίου 2018 η ελληνική πολεμική αεροπορία, στο πλαίσιο διεύρυνσης των αποστολών που αναλαμβάνουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εντός του ΝΑΤΟ, ανέλαβε διαδοχικά με την Ιταλία, περιπολίες για αναγνώριση αγνώστων ιχνών ή και αναχαιτίσεις στον εναέριο χώρο πάνω από ξηρά και θάλασσα του Μαυροβουνίου.

Το ίδιο ακριβώς κάνει η πολεμική μας αεροπορία από το 2009 και για τον εναέριο χώρο της Αλβανίας, από το 2014 της Βουλγαρίας (με την Τεχνική Συμφωνία για διασυνοριακές επιχειρήσεις εναέριας επιτήρησης, λόγω ένδειας δικών τους αεροσκαφών), αλλά και τελευταία της Βόρειας Μακεδονίας από τα τέλη του 2019.

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στα πλαίσια της περικύκλωσης της Ρωσίας και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι προωθούν τα συμφέροντά τους στην περιοχή, (π.χ. με εξοπλιστικές και άλλες συμφωνίες με τη Σερβία), επιχειρούν πλέον να ελέγξουν απόλυτα τον εναέριο χώρο πάνω απ τα Βαλκάνια, από Αδριατική ως τη Μαύρη θάλασσα.

Η συνεισφορά των ελληνικών κυβερνήσεων σ’ αυτά τα ΝΑΤΟικά σχέδια, δεσμεύοντας ελληνικά μαχητικά και Έλληνες πιλότους, έρχεται την ίδια ώρα που οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, από τα «συμμαχικά» τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο, μετριούνται πλέον σε χιλιάδες κάθε χρόνο. Την ίδια ώρα που, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως δεν έχει τα κονδύλια για να προσλάβει γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και εκπαιδευτικούς, που δεν μπορεί να αποκαταστήσει τις απώλειες του εισοδήματος και των κοινωνικών παροχών, που έχασαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι τα τελευταία 10 χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, βρίσκει αβίαστα την ίδια ώρα «ένα σκασμό» λεφτά για χατίρι του ΝΑΤΟ.

Καθώς κλιμακώνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, ολοένα και περισσότερες ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις δρουν έξω από τα σύνορα μας σε κάθε είδους αποστολές της λυκοσυμμαχίας, βάζοντας το λαό μας ακόμα πιο βαθιά στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ο λαός μας θα πρέπει να οργανώσει την πάλη του για την έξοδο της χώρας μας από το ΝΑΤΟ.

Να παλέψει για να σταματήσουν οι αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων μας, έξω από τα σύνορα μας.

Να παλέψει για να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται οι στρατιωτικές υποδομές της χώρας μας ως προγεφυρώματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Δείτε ακόμα...