Όλο και βαθαίνει η εμπλοκή της χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς

Βαλκάνια Χάρτης

Το διήμερο 7-8 Μάη έγινε επίσκεψη στα φυλάκια που βρίσκονται στα Ελληνοαλβανικά σύνορα του «ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ» της «ΚΑΚΑΒΙΑΣ» στο Ν. Ιωαννίνων, του «ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΟΥ» και του “ΚΑΤΩ ΑΕΤΟΥ” στο Ν. Θεσπρωτίας, καθώς επίσης στα τελωνεία αλλά και διάπλους στην  περιοχή  των Διαποντίων νησιών από τον Υφυπουργό Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. 

Η επίσκεψη έγινε εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, την ώρα που προωθούνται τα σχέδια για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και βαθαίνει η εμπλοκή της χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες μέρες πριν είχε πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων για την ολοκλήρωση της ένταξής τους στην ΕΕ όπου ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων» επιβεβαιώνοντας την ενιαία διαχρονική στάση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. 

Οι υποψήφιες χώρες, που λαμβάνουν οικονομική, διοικητική και τεχνική στήριξη κατά τη διάρκεια της προενταξιακής περιόδου (ή αλλιώς της «ενσωμάτωσης») είναι: Η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία. Κράτη που με εξαίρεση την Αλβανία προέκυψαν μετά τους ΝΑΤΟικους βομβαρδισμούς που είχαν την στήριξη της ΕΕ, αξιοποιώντας εθνοτικά, μειονοτικά και θρησκευτικά ζητήματα. Κράτη στα οποία η Ρωσία έχει πρόσβαση.

Επίσης η Ήπειρος έχει ιδιαίτερο ρόλο και από την οικονομική πλευρά αφού περνούν οδικοί άξονες (ΕΓΝΑΤΙΑ και ΙΟΝΙΑ), υπάρχει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας που με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης και σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον έχει δείξει ήδη ο Ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι που φέρεται να ελέγχει το 60% της κίνησης στην Αδριατική και έχουν προχωρήσει οι έρευνες για εξορύξεις υδρογονανθράκων. 

Ταυτόχρονα απο την Ήπειρο περνά ο αγωγός ΤΑΡ μεταξύ Ελλάδας, Αλβανίας, Ιταλίας που θα διασυνδεθεί με τον τούρκικο αγωγό φυσικού αερίου (TANAP) ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα. Στον αγωγό σχεδιάζεται να κουμπώσει και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός (IGB) για μεταφορά φυσικού αερίου στο βουλγαρικό δίκτυο φυσικού αερίου και περαιτέρω στη Νοτιοανατολική Ευρώπη καθώς επίσης και ο αγωγός ΙΑΡ (Ιονίου-Ανδριατικής) που επιδιώκει να διοχετεύσει το φυσικό αέριο στις αγορές της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Νότιας Κροατίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στις οποίες δεν φτάνει επί του παρόντος το φυσικό αέριο.

Ο αγωγός ΤΑΡ μαζί τον πλωτό σταθμό ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη, με τον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα και τον αγωγό EastMed (Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα) προωθούν τα σχέδια του ΝΑΤΟ για ενεργειακή «απεξάρτησης» της ΕΕ από τη Ρωσία. Να γιατί ο Αμερικάνος πρέσβης Τζ. Πάιατ έχει επισκεφτεί την Ήπειρο τουλάχιστον δυο φορές και έχει χαρακτηρίσει την Ελλάδα ένα “γεωπολιτικό μεντεσέ” στην προώθηση των γεωστρατηγικών και γενικότερων οικονομικών συμφερόντων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια.

Την ίδια ώρα όμως που η ελληνική αστική τάξη με τα κόμματά της επιδιώκει να αναβαθμιστεί στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, παίρνοντας το μερτικό της από την προώθηση των γεωστρατηγικών και γενικότερα οικονομικών συμφερόντων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, η Τούρκικη προκλητικότητα συνεχίζεται.

Η αστική τάξη της Τουρκίας κλιμακώνει την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και της Κύπρου. Οι υπερπτήσεις και η αμφισβήτηση ελληνικών νησιών συνεχίζονται. Το «Γιαβούζ» επανήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ. Τα τουρκικά ερευνητικά «οργώνουν» την Μεσόγειο με τη συνοδεία πολεμικών πλοίων. Για τα δικά της συμφέροντα προχώρησε σε συμφωνία με την Ρωσία για τον αγωγό «Turkish Stream» ενώ στα εγκαίνια του παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας καθώς και ο πρόεδρος της Σερβίας. Επίσης υπέγραψε με την κυβέρνηση Σάρατζ της Λιβύης το απαράδεκτο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατ. Μεσόγειο ακυρώνοντας τα δικαιώματα της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

Παράλληλα παραμένουν τα προβλήματα με την Αλβανία που στο έδαφός της έχει βάση η Τουρκία όπως με την περιουσία της ελληνικής μειονότητας, με την ακύρωση της δρομολογημένης συμφωνίας για την ΑΟΖ στο Ιόνιο, που αφορά τα κοιτάσματα ανοιχτά της Κέρκυρας όπως του Αχιλλέα και του Πύρου και με την οποία διαφωνούσε η Τουρκία.

Επίσης την ίδια ώρα παραμένει σε ισχύ η απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό και η τραγωδία των προσφύγων θα αξιοποιείται απο την Τουρκία στα γεωπολιτικά παζάρια. Το είδαμε το προηγούμενο διάστημα στον Έβρο καθώς επίσης γνωρίζουμε ότι χρησιμοποιούνται τα παράλια της Αλβανίας για διαφυγή των προσφύγων κυρίως προς Ιταλία.

Ήδη στελέχη της Frontex από το Μάιο του 2019 έχουν έλθει στην Ήπειρο και ελέγχουν τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία. Τώρα σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ να μετατρέψει τη Frontex μέχρι το 2027 σε μόνιμο στρατιωτικό σώμα με δύναμη 10.000 ανδρών προβλέπεται μέσα στο έτος να προσληφθούν 2.500 όπως δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη κατά την επίσκεψή του στο αστυνομικό μέγαρο  Ιωαννίνων αρχές Φλεβάρη.

Επίσης παίρνοντας υπ’όψη ότι και ο σύγχρονος κινεζικός «Δρόμος του Μεταξιού», με το όνομα «Μία ζώνη, Ένας δρόμος» (BRI), διέρχεται και από τα Δυτικά Βαλκάνια μέσω του λιμανιού του Πειραιά καθώς επίσης ότι οι αντιθέσεις ΗΠΑ και Κίνας έχουν κτυπήσει κόκκινο αξιοποιώντας και την πανδημία του κορονοϊού εύκολα μπορεί να πει κανείς ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια άλλη περιοχή που σιγοβράζει.

Να γιατί χρειάζεται τώρα να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση, τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους και την προσφυγιά. Να ανοίξει ο δρόμος για πραγματική ειρήνη, φιλία, ευημερία, αμοιβαίες και επωφελείς σχέσεις μεταξύ των λαών. Να ακουστεί δυνατά η φωνή του ελληνικού λαού και των στρατευμένων παιδιών του:

  • Καμία συμμετοχή στους δολοφονικούς ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Καμιά αποστολή στρατού στη Λιβύη, πυραύλων και στρατού στη Μέση Ανατολή.
  • Επιστροφή των Ενόπλων Δυνάμεων από τις αποστολές εξωτερικού.
  • Να αποσυρθεί η Ελληνική Αεροπορία από τον εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας
  • ΟΧΙ στην ελληνοαμερικανική Συμφωνία, έξω οι βάσεις, όχι πυρηνικά στον Άραξο.
  • Αποδέσμευση τώρα από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιτσιάβας Δημήτρης 
Μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου – Κέρκυρας – Λευκάδας του ΚΚΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...