Μαζικές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ σε Πάτρα, Αγρίνιο, Κεφαλονιά

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, μαζί με το Εργατικό Κέντρο, διοργάνωσαν σήμερα το πρωί, στα γραφεία της ΔΕΗ στην Ακτή Δυμαίων, μαζική κινητοποίηση, ενάντια στις αυξήσεις που εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα.

Με τη συμμετοχή, εργατικών σωματείων, φορέων, αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών, όπως ο ΣΚΕΑΝΑ, αλλά και απλών ανθρώπων που έχουν αγανακτήσει από το κύμα ακρίβειας στο ρεύμα, καθώς και σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, η κινητοποίηση έγινε πολύ νωρίτερα από την προκαθορισμένη, συνοδεύτηκε από κατάληψη της ΔΕΗ και ανάρτηση πανό που κατέλαβε μεγάλο μέρος της πρόσοψης του κτιρίου, με το εξής κεντρικό σύνθημα: “Κανένας μόνος απέναντι στην ακρίβεια και τις δυσβάσταχτες αυξήσεις στο ρεύμα”!

Στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και της ΔΕΔΔΗΕ απευθύνθηκαν καλώντας τους να στηρίξουν τη σημερινή κινητοποίηση ο Δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης και ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Δημήτρης Μαρμούτας, τονίζοντας πως το σωστό είναι να βρίσκονται διπλά στο λαό και τους εργαζόμενους αντιπαλεύοντας την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική  από την οποία και οι ίδιοι πλήττονται.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, σε δήλωσή του στα μέσα ενημέρωσης τόνισε: «Είμαστε σήμερα εδώ με το Εργατικό Κέντρο, για να μετατρέψουμε την αγανάκτηση σε αγώνα. Η αγανάκτηση δεν αρκεί. Πρέπει να αγωνιστούμε, όλοι για έναν και ένας για όλους. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Συμπολίτες μας είναι με κομμένο ρεύμα και άλλοι πολλοί  ακόμα ζουν με την απειλή ότι θα τους το κόψουν. Το δυσβάστακτο τιμολόγιο στο ρεύμα, αλλά και οι αυξήσεις στα καύσιμα, στα τρόφιμα, σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στερεί από τις οικογένειες την ικανοποίηση άλλων αναγκών, αφού ο μισθός τους δεν φτάνει να τις καλύψει.

Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που δεν αρκεί απλώς να την περιγράφουμε και να αγανακτούμε. Πρέπει να κινητοποιηθούμε και γι αυτό σήμερα είμαστε μπροστά στη ΔΕΗ, για να στείλουμε ένα μήνυμα, ότι ο λαός μας δεν είναι μόνος του. Μαζί θα οργανωθούμε και θα αντιμετωπίσουμε την κυβερνητική πολιτική, που θέλει να συντρίψει το λαό, για τα συμφέροντα των λίγων. Μπορεί να νομίζουν οι κάτοχοι του πλούτου ότι είναι ανίκητοι, αλλά ο λαός μας έχει τη δύναμη να ανατρέψει αυτή την κατάσταση. Αυτό τον δρόμο συνεχίζουμε και ζητάμε να μην λείπει κανείς. Ένας για όλους και όλοι για έναν, στον αγώνα για να κρατηθούμε στη ζωή. Είναι ανεπίτρεπτο, το 2022, να μην μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει αξιοπρεπώς, όπως δικαιούται και του αξίζει».

Η Αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας, Βίβιαν Σαμούρη, δήλωσε: «Η Δημοτική Αρχή, παίρνει την κατάσταση στα χέρια της, διότι η κατάσταση έχει υπερβεί κάθε εσκαμμένο. Απειλούνται πλέον, πέραν των όσων έχουν ήδη κομμένο ρεύμα, να κοπεί το ρεύμα και σε πολλούς ακόμα συμπολίτες μας, άρα δεν έχουμε κανένα λόγο να εφησυχάζουμε. Είμαστε εδώ και ας το ξέρουν ότι ο αγώνας θα κορυφωθεί ενάντια στις ιλιγγιώδεις αυξήσεις του ρεύματος, που σε πολλές περιπτώσεις, ξεπερνούν ακόμα και το μισθό ενός εργαζόμενου». Στην κινητοποίηση συμμετείχαν Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης μάλιστα, γυναίκα νεφροπαθής κατήγγειλε ότι ακόμη και σήμερα το πρωί η ΔΕΗ προχώρησε σε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος από το σπίτι της, ενώ από το τέλος του 2019 αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας νοσηλευόμενη για μεγάλο διάστημα στο Νοσοκομείο και ενώ πλήρωνε τμηματικά το λογαριασμό της. Άλλος, κάτοικος Οβρυάς, σημείωσε ότι του ήρθε λογαριασμός 800 ευρώ είναι άνεργος και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, ενώ όπως είπε έχει αποκλειστεί και από το κοινωνικό τιμολόγιο.

Παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Αγρίνιο και Κεφαλονιά

Μήνυμα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, για να μην μείνει κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, κόντρα στις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια παροχής του, αλλά και στην ακρίβεια που κατατρώει το εισόδημα εργαζομένων και λαού, έστειλαν με δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στους νομούς τους, τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου και Κεφαλονιάς – Ιθάκης.

Στην Αιτωλοακαρνανία, στην κινητοποίηση που εξήγγειλε η Διοίκηση του ΕΚ Αγρινίου, συμμετείχαν συνδικαλιστές εργατικών σωματείων, ενώ πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην τοπική διοίκηση της Επιχείρησης.

“Δεν θα κάνουμε πίσω από τον αγώνα μας, δεν θα αφήσουμε κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα”, τόνισε ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού φορέα Γιώργος Ντουντούμης, σημειώνοντας πως ο αγώνας που ξεκίνησε το Εργατικό Κέντρο θα συνεχιστεί, καλώντας όλους όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα να έρθουν σε επαφή με τη διοίκησή του.

Αντίστοιχα στην Κεφαλονιά και την παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ στο Αργοστόλι, το ΕΚΚ-Ι απαίτησε δραστικές μειώσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και καμιά διακοπή του από λαϊκά και εργατικά σπίτια. Με ανακοινώσεις και ντουντούκα, κάλεσε παράλληλα εργαζόμενους και λαό συνεχή πάλη. 

Αύριο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ στη Ζάκυνθο

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή στις 10:30 πμ έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στη Ζάκυνθο, καλεί τα εργατικά συνδικάτα και τους λαϊκούς φορείς του νησιού το Εργατικό Κέντρο, απαιτώντας να μην υπάρχει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, να παρθούν πίσω οι αυξήσεις, καθώς και να επανασυνδεθούν όλες οι κομμένες παροχές.

“Πολλές οικογένειες στο νησί μας και το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι , δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, προσπαθούν με διακανονισμούς (που είναι και ανέφικτοι αφού τα ποσά των διακανονισμών είναι αρκετά μεγάλα ) και τελικά τους κόβεται η παροχή και μένουν στο σκοτάδι. Οι τεράστιες αυξήσεις της ΔΕΗ θα φέρουν όλο και περισσότερα νοικοκυριά σε απόγνωση αφού δεν θα μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα”, σημειώνει ο συνδικαλιστικός φορέας στο κάλεσμά του, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να μέινει κανένας μόνος του απέναντι στις δυσβάσταχτη ακρίβεια και τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος.

Δείτε ακόμα...