Μαζική συγκέντρωση στο Σύνταγμα – «Πήραν στον λαιμό τους ανθρώπινες ζωές»

Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πλατεία Συντάγματος ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη.

Οι διαδηλωτές άφησαν στον ουρανό δεκάδες μαύρα μπαλόνια δίνοντας υπόσχεση συνέχισης των αγωνιστικών πρωτοβουλιών ολοκληρώθηκε η μεγάλη συγκέντρωση.

«Είμαστε εδώ για όλους τους», διαμήνυσε η Μαρίτα Στεργίου, από τον Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής, αναφερόμενη στους δεκάδες φοιτητές που βρέθηκαν ανάμεσα στα θύματα. «Βάφτηκαν οι ράγες της ανάπτυξής τους με αίμα», σχολίασε. «Τώρα δεν είναι ώρα σιωπής», πρόσθεσε και επανέλαβε την υπόσχεση που δίνουν αυτές τις μέρες χιλιάδες νέες και νέοι, να γίνουν η φωνή των νεκρών και να απαιτήσουν την απόδοση ευθυνών για το έγκλημα. Από το βήμα της κινητοποίησης κάλεσε στο νέο συλλαλητήριο που οργανώνουν Φοιτητικοί Σύλλογοι την Τετάρτη.

Από τα μεγάφωνα στο Σύνταγμα διαβάστξκαν μαρτυρίες εργαζομένων και συγγενών τους, που αποτυπώνουν τις συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης και εντατικοποίησης για τα κέρδη, τον συνεχή φόβο των ατυχημάτων.

«Είναι τρομαχτικό αυτό που ζούμε. Να πληρώσουν όλοι όσοι γυρνούσαν το κεφάλι. Πήραν στον λαιμό τους ανθρώπινες ζωές», είναι η μαρτυρία εργολαβικής εργαζόμενης στην καθαριότητα του τρένου που έτυχε τη μέρα του δυστυχήματος να μην δουλεύει στη μοιραία αμαξοστοιχία.

«Δε σου είπαν όταν φεύγεις από το σπίτι να φιλάς τη γυναίκα σου σαν να είναι η τελευταία φορά που θα τη δεις», σχολιάζουν άλλες μαρτυρίες.

Ζητούσαν «να ξαναπάει στη δουλειά μετά από 8 ώρες από την ώρα που σχόλασε, χωρίς να έχει σημασία μάλλον αν ένας άνθρωπος άυπνος μπορεί να οδηγήσει ένα τρένο», θυμάται το παιδί μηχανοδηγού με 35 χρόνια υπηρεσίας.

Την απόφαση για νέα 48ωρη απεργία πήραν οι εργαζόμενοι σε συνέλευσή τους, στο πλαίσιο της απεργίας τους την Παρασκευή, εκφράζοντας την οργή και αγανάκτησή τους αλλά και τη διάθεση τους να δώσουν αγωνιστική απάντηση στις πολιτικές που στο όνομα στήριξης του κέρδους δεν διστάζουν να θυσιάσουν ανθρώπινες ζωές.

Εξάλλου, την Παρασκευή αν και είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τη διοίκηση της Hellenic Train δεν έγινε, καθώς απουσιάζε η τελευταία με τη δικαιολογία ότι είχε κληθεί από το υπουργείο. Η αντιπροσωπεία των σωματείων ζήτησε να οριστεί άμεσα νέα συνάντηση, όπου η εργοδοσία θα πρέπει να φέρει συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα που προβάλλουν.

Στο συλλαλητήριο καλούν μεταξύ άλλων: Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤτο Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού, η Ένωση ΕΒΕ Ελευσίνας, η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, το Συνδικάτο Χημικής βιομηχανίας Αττικής, η ΕΕΔΥΕ, o Συνδέσμος Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Αχαρνών, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η ΟΒΣΑ, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Καισαριανής, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων νοσοκομείου «Μεταξά», ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Σωκράτης», ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης», το Σωματείο Καθαριστών-στριών Πειραιά και Νήσων.

Δείτε ακόμα...