Με όπλο το…Yavuz πριν την έναρξη της πενταμερούς για την Κύπρο

Τουρκία - Το πλωτό γεωτρύπανο "YAVUZ"
Φώτο Αρχείου / Τουρκία – Το πλωτό γεωτρύπανο “YAVUZ” / Πηγή: marine traffic

Στη συμπλήρωση δέκα ημερών από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που οδήγησε στην περίφημη Κοινή Δήλωση των 27 για την Τουρκία, η Άγκυρα αποφασίζει να χρησιμοποιήσει ξανά τα πλοία της για να δημιουργήσει τετελεσμένα. Η ενέργεια αυτή έρχεται λίγε μέρες πριν την έναρξη της πενταμερούς για την Κύπρο.

Το “στρατηγικό συμφέρον για την ΕΕ” για “ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο”, αλλά και “η ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία“, αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι αφορά μπίζνες με την Τουρκία και όχι τον περιορισμό της τουρκικής αστικής τάξης και των παράνομων διεκδικήσεων της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, o υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» πρόκειται σύντομα να επιστρέψει «στις προγραμματισμένες του εργασίες, στην Ανατολική Μεσόγειο».

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου για τα νέα μέτρα κατά της πανδημίας, αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αλλά και τις επικρίσεις για την πολιτική που ακολουθεί, λέγοντας ότι «καμία από τις απόπειρες επιβολής που δεν είναι σύμφωνες με την ηθική, το νόμο, τη δικαιοσύνη, την ευνομία και τη συνείδηση, από αυτούς που δεν σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, δεν έχει και δεν θα έχει καμία αξία στα μάτια μας».

Ο Τούρκος Πρόεδρος συμπλήρωσε: «Από τη Συρία ως τη Λιβύη, από το Καραμπάχ ως την Κύπρο και από την Ανατολική Μεσόγειο ως το Αιγαίο, σε κάθε μέρος με αυτήν τη νοοτροπία φτάσαμε στην επιτυχία των αγώνων μας».

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας είπε «τo Ορούτς Ρέις συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες του στα ανοιχτά της Αττάλειας. Το Μπαρμπαρός πήγε για μακροχρόνια συντήρηση και είναι στα ναυπηγεία στην Τούζλα. Τo Γιαβούζ ολοκληρώνει τις προμήθειες του και σύντομα θα επιστρέψει στις προγραμματισμένες του εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Δείτε ακόμα...