Με πλήρη ΝΑΤΟϊκή ατζέντα το πρόγραμμα του Αρχηγού

Την Πέμπτη 07 Μαΐου 2020, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε δύο τηλεδιασκέψεις, με τους Πτέραρχο Στιούαρτ Πητς (Sir Stuart Peach), Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (Chairman ΝΑΤΟ Military Committee – CMC), στο πλαίσιο της επικείμενης συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ της 14 Μαΐου 2020 σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ καθώς και με τον Στρατηγό Τιμ Ράντφορντ (Τim Radford), Αναπληρωτή Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (DSACEUR) στο πλαίσιο της πρόσφατης ανάληψης των καθηκόντων του.

Συζητήθηκαν θέματα της αρμοδιότητάς τους, μεταξύ των οποίων η κρίση του COVID-19 και ο ρόλος της Συμμαχίας στην αντιμετώπισή του, η πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για την ίδρυση του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD COE) στην Κρήτη, η διοργάνωση της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 2021.

Ακόμη συζητήθηκε ο μετασχηματισμός του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση των “νέων προκλήσεων άμυνας και ασφάλειας” στο πλαίσιο της σε εξέλιξη κατάρτισης του «Concept of Deterrence and Defense of the Euro – Atlantic Area», καθώς και “θέματα ασφαλείας και σταθερότητας” στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου. Θυμίζουμε ότι στην πρόσφατη σύνοδο των Υπ. Άμυνας του ΝΑΤΟ μέσω τηλεδιάσκεψης ονομάστηκε ως πρόκληση και κίνδυνος για την σταθερότητα η Ρωσία και η Κίνα.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν έχασε την ευκαιρία να αναφερθεί στην πρόσφατη κλιμάκωση της μεταναστευτικής κρίσης στον Έβρο και στο Αιγαίο εκ μέρους της Τουρκίας, ώστε να υπενθυμίσει την δήθεν επιτυχία της κυβέρνησης και τη δήθεν στήριξη της ΕΕ. Ο κ. Φλώρος σημείωσε αναλυτικά τις τουρκικές προκλήσεις και πως αυτές εκδηλώνονται με παραβάσεις εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, με παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας, με υπερπτήσεις άνωθεν εθνικού εδάφους στον Έβρο και στα νησιά, με μη αβλαβείς διελεύσεις στα χωρικά μας ύδατα, με εκτέλεση παράνομων θαλάσσιων ερευνών και γεωτρήσεων, με παραβίαση του επιβληθέντος από τον ΟΗΕ εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και με άλλες προκλητικές ενέργειες, επισημαίνοντας ειδικότερα τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος και των σοβαρών συνεπειών που θα επιφέρει κάτι τέτοιο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...