Με την απεργία στις 6 Μάη η πρώτη απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο

Με την απεργία στις 6 Μάη δίνεται η πρώτη απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο. «Τα κέρδη τους – οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής»: Με αυτό το σύνθημα Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα μπαίνουν στην τελική ευθεία της μεγάλης απεργιακής μάχης της Πέμπτης 6 Μάη, για την Εργατική Πρωτομαγιά και τις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. 

Μια Πρωτομαγιάτικη απεργία διαφορετική από τις προηγούμενες, αφού φέτος, 135 χρόνια μετά την εργατική εξέγερση στο Σικάγο για το 8ωρο και 101 χρόνια μετά την κατάκτησή του για τη χώρα μας, κυβέρνηση και εργοδοσία ετοιμάζονται να νομοθετήσουν τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, να καταστήσουν «νόμιμο» το εργοδοτικό ξεσάλωμα που εντείνεται τα τελευταία χρόνια με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων.

Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνει ακόμα την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, νέα εμπόδια στην προκήρυξη απεργίας, ηλεκτρονικό φακέλωμα στα σωματεία, απελευθέρωση των απολύσεων, μονιμοποίηση και γενίκευση της τηλεργασίας. Οσα δηλαδή αποτελούν διακαή πόθο των βιομηχάνων, των επιχειρηματικών ομίλων και εδώ και χρόνια βρίσκονται στα κιτάπια των «βέλτιστων πρακτικών» της ΕΕ, ενώ ήδη εφαρμόζονται σε χώρους δουλειάς, στο όνομα της «θωράκισης» των επιχειρήσεων από την προηγούμενη ακόμα κρίση.

Φουσκώνει το απεργιακό κύμα με εκατοντάδες συνδικάτα

Η 6η Μάη, που θα αποτελέσει την πρώτη απεργιακή απάντηση στο νομοθετικό τερατούργημα, αγκαλιάζεται ήδη από όλους τους κλάδους. Εκατοντάδες είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που κάνουν υπόθεσή τους την απεργία, συγκροτώντας ένα πλατύ απεργιακό μέτωπο.

Στην Αττική, απεργιακές αποφάσεις για τις 6 Μάη έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα ΑθήναςΠειραιά και Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής.

Επίσης, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Πάτρας, Λαμίας, Νάουσας, Άρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Αγρινίου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λευκάδας – Βόνιτσας, Λέσβου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Σάμου, Φωκίδας, Εύβοιας, Λιβαδειάς, Κορίνθου, Λακωνίας και Αμαλιάδας. 

Απεργιακή απόφαση για τις 6 Μάη έχει πάρει και η ΑΔΕΔΥ.

Επιπλέον, οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Οικοδόμων, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Θεάματος – Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Συνδικάτων Μεταφορών (ΟΣΜΕ), Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Ηλεκτρολόγων, Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ), Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ), Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ), Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Στις παραπάνω συνδικαλιστικές οργανώσεις προστίθενται τα πάνω από 300 σωματεία σε όλη τη χώρα που παίρνουν θέσεις μάχης στον απεργιακό αγώνα: Κλαδικά συνδικάτα, επιχειρησιακά σωματεία, πρωτοβάθμιες οργανώσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Κάλεσμα στις Ομοσπονδίες, στους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους να συμμετάσχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις των εργαζομένων σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά στις 6 Μάη απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Σε μαζική συμμετοχή καλούν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις καλούν ακόμα η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Δεκατρία ναυτεργατικά σωματεία πήραν ομόφωνη απόφαση για απεργία στις 6 Μάη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και στα λιμάνια της χώρας. Στη συνέχεια η ΠΝΟ έλαβε και αυτή απόφαση για 24ωρη απεργία στις 6 Μάη. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν στην απεργία και σε απεργιακή προσυγκέντρωση (5.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη).

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) έχει προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας (11.30 π.μ. έως 3.30 μ.μ.) την Πέμπτη 6 Μάη.

Απόφαση για 24ωρη απεργία την Πέμπτη 6 Μάη, στη Γραμμή 1 (Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) στις «Σταθερές Συγκοινωνίες» (ΣΤΑΣΥ), έλαβε το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ (πρώην ΗΣΑΠ), συμμετέχοντας στην απεργία των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Πειραιά για τον αγωνιστικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς. Επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων στο Μετρό αποφάσισε να συμμετάσχει στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, με 24ωρη απεργία στις 6 Μάη. Αντίστοιχη απόφαση έλαβε το Σωματείο Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ (ΤΡΟΛΕΫ).

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Πάνω από 65 απεργιακές συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα την Πέμπτη 6 Μάη. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα, στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Οι προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα έχουν οριστεί στις 9.15 π.μ. στα εξής σημεία:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
  • Ομόνοια: ΟΒΣΑ και κλαδικά σωματεία αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, η ΟΓΕ, Σύλλογοι Συνταξιούχων, μαζικοί φορείς της Αθήνας, του Γαλατσίου, της Δυτικής Αθήνας και των Βόρειων Προαστίων.
  • Προπύλαια: Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών, Συντονιστικό Μαθητών Αθήνας, Σύλλογοι Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία Εργαζομένων στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά ιδρύματα.
  • Στύλοι του Ολυμπίου Διός: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα στη δημόσια και ιδιωτική Υγεία, Σωματεία των ΟΤΑ, της Περιφέρειας, της Δημόσιας Διοίκησης, μαζικοί φορείς της Ανατολικής Αθήνας και των Νότιων Προαστίων.

Οι προσυγκεντρώσεις για τον Πειραιά έχουν οριστεί ως εξής:

  • Στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά στις 10 π.μ: Σωματεία και Συνδικάτα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα
  • Στην Πλατεία Κοραή στις 10 π.μ.: Σωματεία του δημόσιου τομέα, σωματεία συνταξιούχων και μαζικοί φορείς του Δήμου Πειραιά
  • Στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά στις 10 π.μ.: Σωματεία του δημόσιου τομέα, σωματεία συνταξιούχων και μαζικοί φορείς των Δήμων Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Περάματος.
  • Στην πλατεία Δαβάκη (Περιβολάκι) στη Νίκαια στις 9.30 π.μ.: Σωματεία του δημόσιου τομέα, σωματεία συνταξιούχων και μαζικοί φορείς των Δήμων Νίκαιας-Ρέντη και Κορυδαλλού

Δείτε ακόμα...