Με το νέο εκλογικό νόμο θέλουν συμπαγείς Δήμους στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Ο εκλογικός νόμος που προωθεί η κυβέρνηση για την Τοπική Διοίκηση και φέρνει νέους απαράδεκτους περιορισμούς και αποκλεισμούς ως συνέχεια των αντιδραστικών αλλαγών που έχουν προωθηθεί στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, με την κυβέρνηση να βιάζεται να προχωρήσει τα σχέδιά της με φαστ τρακ διαδικασίες κι ενώ έχουν εκφραστεί σοβαρές διαφωνίες κι εσωτερικές αντιπαραθέσεις στις Περιφερειακές ενώσεις δήμων ανά την Ελλάδα. 

Στην τοποθέτησή του, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Κώστας Πελετίδης δήμαρχος της Πάτρας τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει συμπαγείς δυνάμεις και σε τοπικό επίπεδο που θα υπηρετούν αυτούς που είναι κυρίαρχοι στην οικονομία ενώ θέλει να εντείνει τη λειτουργία των δήμων ως ελεγκτικούς μηχανισμούς. 

Υπογραμμίζοντας την ταξικότητα της κοινωνίας που ζούμε, τόνισε ότι αυτό που κυριαρχεί σήμερα στις δημοτικές αρχές, δεν είναι οι δημότες και οι ανάγκες τους, αλλά πώς θα λειτουργήσουν τους δήμους με βάση την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα, τις επενδύσεις.

Σημείωσε την υποκρισία πολλών δημοτικών αρχών να δηλώνουν ανεξάρτητες ενώ στην πράξη εφαρμόζουν την κυρίαρχη πολιτική ενώ υπογράμμισε πως σε αντίθεση με την αγωνία της κυβέρνησης να προχωρήσει γρήγορα τα σχέδιά της, το θέμα πρέπει να συζητηθεί στα δημοτικά συμβούλια.

Τέλος, ο Κ. Πελετίδης υπογράμμισε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση», έχει άλλη αντίληψη για την τοπική διοίκηση, υποστηρίζει την απλή ανόθευτη αναλογική, την ισοτιμία της ψήφου, να μην υπάρχει δεύτερος γύρος, να μη μειωθεί ο αριθμός των συμβούλων, ο δήμαρχος να εκλέγεται από τον πρώτο συνδυασμό που αναδεικνύεται στις εκλογές.

Για την κακοκαιρία και τα εμβόλια

Ο Κ. Πελετίδης αναφέρθηκε στην κακοκαιρία αλλά και την αργή διαδικασία των μαζικών εμβολιασμών επισημαίνοντας τις ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο των δημοτικών αρχών.

Υπογράμμισε ότι έχει μεγάλη σημασία να επισημαίνουμε τις αιτίες που προκαλούν προβλήματα στο λαό, σε κάθε φυσικό φαινόμενο, πλημμύρες, πυρκαγιές, χιόνια, και δεν είναι άλλες από την προτεραιότητα των κυβερνώντων να μην καλύπτουν τις ανάγκες του λαού αλλά τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Έφερε ως παράδειγμα την απελευθέρωση της ενέργειας, στο πλαίσιο της οποίας βουνά και νησιά γρήγορα και αποτελεσματικά γεμίζουν με ανεμογεννήτριες ενώ την ίδια ώρα, το ρεύμα στις λαϊκές οικογένειες κόβεται για μέρες στη διάρκεια μιας κακοκαιρίας και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να το αντιμετωπίσουν εγκαίρως.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, επισήμανε ότι αιτία των καθυστερήσεων είναι ο ανταγωνισμός των πολυεθνικών ενώ τα νοσοκομεία και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στενάζουν κάτω από τις σοβαρές ελλείψεις που έχει προκαλέσει η ασκούμενη πολιτική.

Δείτε ακόμα...