Μεγάλες οι ελλείψεις στα Κινητά Χειρουργικά Νοσοκομεία Εκστρατείας

Το 219 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ) στο Διδυμότειχο εξυπηρετεί τις μεγαλύτερες στρατιωτικές μονάδες της χώρας, με χιλιάδες στρατιώτες και μόνιμο προσωπικό και είναι το μοναδικό στον Βόρειο Εβρο. Οπως είναι λογικό, οι ανάγκες για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι πολύ μεγάλες. Ομως οι ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό είναι πολλές. Υπάρχουν 8 ειδικοί μόνιμοι ιατροί, ενώ υπάρχουν κενά σε πολλές ειδικότητες, όπως οφθαλμίατρος και ουρολόγος, και ακόμα και για κάποιον που δεν έχει περάσει ούτε μια ώρα σε στρατιωτική μονάδα, μπορεί να καταλάβει πόσο αναγκαίες είναι αυτές οι ειδικότητες στον στρατό. Ενώ μετά από συνεχόμενες πιέσεις από στρατευμένους, στρατιωτικά στελέχη και βουλευτές του ΚΚΕ, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να τοποθετήσει επί μονίμου βάσης καρδιολόγο από τέλος Γενάρη.

Δεν είναι σε θέση να αναλάβει δύσκολα και βαριά περιστατικά, καλύπτει περιστατικά μόνο βραχείας νοσηλείας, με αποτέλεσμα οι φαντάροι και τα στελέχη να είναι αναγκασμένοι να μεταβούν σε μεγαλύτερο ΚΙΧΝΕ στην Αλεξανδρούπολη ή ακόμα και στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως (ΓΣΝΕ) στη Θεσσαλονίκη, αν είναι βαριά περιστατικά και χρειάζονται πολυήμερη νοσηλεία. Στο φαρμακείο της μονάδας υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, αντίστοιχα υπάρχει καθυστέρηση στην επιδιόρθωση ή αλλαγή μηχανημάτων που έχουν προβλήματα. Ελλείψεις υπάρχουν και σε διοικητικό προσωπικό, όπου αυτές καλύπτονται από νοσηλευτές, σε βάρος της υγειονομικής φροντίδας που θα μπορούσαν να παρέχουν.

Ταυτόχρονα και παρά το πλήθος των φαντάρων, στις περισσότερες μονάδες του Βόρειου Εβρου, οι ΣΤΕΠ (Σταθμοί Επανακτησίμων) είναι υποστελεχωμένοι, στην καλύτερη να υπάρχει ένας γιατρός και ελάχιστα μηχανήματα. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι τα περισσότερα περιστατικά να καταλήγουν στο ΚΙΧΝΕ.

Αν συνυπολογίσουμε ότι και το πολιτικό νοσοκομείο Διδυμότειχου, σύμφωνα με καθημερινά δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, έχει τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, τα Κέντρα Υγείας κλείνουν το ένα μετά το άλλο, καταλαβαίνουμε ότι η κατάσταση στον χώρο της Υγείας στην ευρύτερη περιοχή είναι εκρηκτική. Αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, της υποβάθμισης, υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης των δημόσιων δομών.

Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από τα μόνιμα στελέχη για να διατηρηθεί ψηλά το επίπεδο των υπηρεσιών Υγείας που παρέχονται.

Αντίστοιχα και οι οπλίτες υγειονομικοί του 219 ΚΙΧΝΕ καθημερινά δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας με όποια μέσα διαθέτουμε. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας αλλά ειδικά μετά το μεσημέρι, κρατάμε ενεργό ένα ολόκληρο νοσοκομείο. Δεν είναι λίγες οι φορές που καλούμαστε να παρέχουμε από πρωτοβάθμια περίθαλψη επειγόντων περιστατικών έως και πολλαπλές εξετάσεις, μόνοι μας. Για αυτή μας την προσφορά κάθε άλλο παρά αναγνώριση λαμβάνουμε.

Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους αγωνιζόμενους γιατρούς, νοσηλευτές, το λαϊκό κίνημα και απαιτούμε την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών σε όλη τη χώρα και πόσο μάλλον στην παραμεθόριο. Απαιτούμε η Υγεία να είναι δωρεάν και άνευ όρων, για να μην είμαστε αναγκασμένοι να πληρώσουμε ιδιωτικούς ιατρούς ή να περιμένουμε σε πολύμηνες λίστες αναμονής εξωτερικών ιατρείων. Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα για να προσφέρεται μόνο σε όσους έχουν για να την αγοράσουν. Είναι δημόσιο και δωρεάν αγαθό για όλο τον λαό!

Βασίλης Οικονομόπουλος, Οπλίτης Ιατρός

Δείτε ακόμα...