Μεγαλώνει ο κίνδυνος επέκτασης της σύγκρουσης σε άλλα κράτη

Αμερικανοί στρατιώτες
Αλεξιπτωτιστές της 82ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο του Ρεζόφ, στην Πολωνία

Μεγαλώνει ο κίνδυνος να εμπλακούν στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση και άλλα κράτη, όπως φαίνεται και από τις ευρωατλαντικές πιέσεις που δέχεται η Γεωργία να στείλει όπλα στην Ουκρανία και να τηρήσει πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται πως δύο επαρχίες της Γεωργίας, η Αμπχαζία και η νότια Οσετία, αποσχίστηκαν το 2008 με τη στήριξη της Ρωσίας και η δεύτερη σχεδιάζει δημοψήφισμα για ενσωμάτωσή της στη Ρωσία.

Η Ουκρανία «θέλει όπλα και ένα δεύτερο μέτωπο στη Γεωργία», είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Γεωργίας, Σ. Ζουριμπισβίλι, ξεκαθαρίζοντας πως η χώρα της δεν θα στείλει όπλα στην Ουκρανία και θα κάνει προσεκτικές κινήσεις απέναντι στη Ρωσία. Σύμφωνα με την ίδια, η μόνη «εγγύηση ασφαλείας» για τη χώρα της είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου οξύνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση και στο «ανοιχτό μέτωπο» του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την κατάσταση να παραμένει εκρηκτική μετά τον πόλεμο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν το 2020. Την όξυνση αποτυπώνουν οι εντεινόμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αρμενία, αλλά και μια σειρά από επαφές μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι εξελίξεις στην Υπερδνειστερία (αποσχισθείσα επαρχία της Μολδαβίας, υποστηριζόμενη από τη Ρωσία) και το ενδεχόμενο η Μολδαβία να εμπλακεί στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση. Η κυβέρνηση των φιλορώσων αυτονομιστών της Υπερδνειστερίας κατηγόρησε την Ουκρανία την περασμένη βδομάδα για νέα απόπειρα επίθεσης με μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) φορτωμένο εκρηκτικά, με σκοπό την καταστροφή εγκαταστάσεων μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, η οποία αποτράπηκε. Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Υπερδνειστερίας σταθμεύουν περίπου 1.500 Ρώσοι στρατιώτες. Η δε ουκρανική πλευρά αρνείται ότι ευθύνεται για τις επιθέσεις των τελευταίων ημερών και κατηγορεί τη Ρωσία ότι αναζητά πρόσχημα για να επεκταθεί η επίθεση και στην Υπερδνειστερία.

Στο μεταξύ, οξύνεται και η κόντρα Ουγγαρίας – Ουκρανίας, καθώς η Ουγγαρία δεν αποδέχεται όλες τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, δεν στέλνει όπλα στην Ουκρανία ούτε παραχωρεί έδαφος γι’ αυτόν τον σκοπό. Η ουκρανική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει την Ουγγαρία ότι εποφθαλμιά την περιοχή της Υπερκαρπαθίας, όπου ζει πληθυσμός ουγγρικής εθνότητας. Στις αρχές Μάη ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, Ολ. Ντανίλοφ, δήλωσε ότι η Ουγγαρία «είχε ειδοποιηθεί από τον Πούτιν πως θα υπάρξουν επιθέσεις εναντίον της χώρας μας. Είδατε τη θέση της», μετέδωσε το UNIAN. Ο Ντανίλοφ υποστήριξε επίσης ότι η Ουγγαρία σχεδίαζε να προσαρτήσει μέρος του εδάφους στην Υπερκαρπαθία. Η Βουδαπέστη απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς και έκανε λόγο για «επινόηση ψεμάτων».

Σε ενδεχόμενη διάλυση της Ουκρανίας μετά την ολοκλήρωση της ρωσικής εισβολής αναφέρονται ρωσικά ΜΜΕ, επικαλούμενα «προβλέψεις» Ρώσων και φιλορώσων Ουκρανών αξιωματούχων, οι οποίοι κάνουν λόγο για τον διαμοιρασμό των ουκρανικών εδαφών της ανάμεσα στην Πολωνία, στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Ο γερουσιαστής Σ. Τσέκοφ, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ρωσίας, είπε («Lenta.ru») ότι η Πολωνία θα επιχειρήσει να ανακτήσει εδάφη που θεωρούσε δικά της, όπως η Λβιβ και η Βολινία, η Υπερκαρπαθία θα θέλει να ενωθεί με την Ουγγαρία, η Μπουκοβίνα με τη Ρουμανία.

Σε σχέδια προσάρτησης ουκρανικών εδαφών από την Πολωνία είχαν αναφερθεί τις προηγούμενες βδομάδες και εκπρόσωποι των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Είναι γεγονός ότι «μια πολύ εχθρική ρητορική έρχεται από την Πολωνία τους τελευταίους μήνες» και ότι «μια απειλή για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας μπορεί να προέρχεται από την Πολωνία», επισήμανε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Ο ίδιος, πάντως, απέφυγε να σχολιάσει προηγούμενη δήλωση του Προέδρου της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, στο «Associated Press», ότι, υπό ορισμένες συνθήκες, η Ρωσία, η Λευκορωσία και η Ουκρανία θα μπορούσαν να πολεμήσουν εναντίον της Πολωνίας για τη διατήρηση της ουκρανικής εδαφικής ακεραιότητας…

Δείτε ακόμα...