Εφόρμηση του αμερικανικού στρατού από την Αλεξανδρούπολη.

Υπουργείο Εξωτερικών
Πηγή: Eurokinissi

Πραγματοποιήθηκε, χθες 25 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα, η 106η συνάντηση της Μικτής Επιτροπής Ελλάδος-ΗΠΑ. Επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση της Μικτής Επιτροπής. Υπενθυμίζουμε, στις 30 Ιανουαρίου του 2020 κυρώθηκε η αναθεωρημένη Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) από 175 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Η τελευταία συνάντηση της Μικτής Επιτροπής είχε λάβει χώρα στην Αθήνα στις 30 Μαΐου 2018.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις πρόσθετες δυνατότητες διευρυμένης συνεργασίας και βελτίωσης υποδομών. Υλοποιούν τις προβλέψεις της αναθεωρημένης MDCA.

Και οι δύο πλευρές έχουν πολύ ψηλά στην ατζέντα τον ρόλο του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης την επόμενη χρονιά. Αφορά κυρίως στην άσκηση «Defender 2021». Αναμένεται να ξεπεράσει σε μέγεθος ακόμα και τη φετινή αντίστοιχη. Φέτος, στην άσκηση «Defender 2020», θα γίνει η μεγαλύτερη μετακίνηση στρατευμάτων και υλικού του αμερικανικού στρατού από τις ΗΠΑ στα σύνορα με την Ρωσία τα τελευταία 30 χρόνια. Μόνο οι ΗΠΑ αποστέλλουν 20.000 στρατιώτες.

Με σταθερά βήματα, προχωρά η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε σημείο εφόρμησης του αμερικανικού στρατού στα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ με την Ρωσία. Η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε στόχο των ανταγωνιστών των ΗΠΑ.

Πληροφορίες από Υπουργείο Εξωτερικών

Δείτε ακόμα...