Μέτρα έντασης της καταστολής στα πανεπιστήμια μετά την προβοκατόρικη επίθεση στον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστήμιου

EUROKINISSI

Παίρνοντας την πάσα από την προβοκατόρικη επίθεση ομάδας κουκουλοφόρων στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστήμιου της περασμένη Πέμπτη, ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα το απόγευμα με τους πρυτάνεις, παρουσία και πολλών υπουργών της κυβέρνησης, για να ανακοινώσει μέτρα.

Αφού επιχείρησε να συνδέσει τους προβοκάτορες με το φοιτητικό κίνημα, μιλώντας για «μπράβους των πανεπιστημίων» και να τους χρωματίσει με «αριστερό προσωπείο», έκανε και επικίνδυνους συνειρμούς με την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων – λέγοντας ότι «μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους».

Σε αυτό το πνεύμα ανακοίνωσε την ίδρυση σώματος προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας. Ανακοίνωσε επίσης αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας των Πανεπιστημίων, από τον έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, μέχρι το φωτισμό, τις περιφράξεις, τη χρήση τεχνικών μέσων όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης των χώρων, αλλά και αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν ως μέτρα «συνοδευτικά» του νόμου για την κατάργηση του ασύλου, που από την πρώτη στιγμή που εφαρμόστηκε είδαμε ότι στράφηκε απευθείας κατά των φοιτητών και των συλλογικών τους διαδικασιών, με τα ΜΑΤ να αποκλείουν ιδρύματα, να πνίγουν στα χημικά το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, με κουμπουροφόρους αστυνομικούς να εισβάλουν στο προαύλιο και να απειλούν φοιτητές κ.ο.κ.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό δελτίο οι πρυτάνεις είδαν σε θετική κατεύθυνση τους παραπάνω άξονες, ενώ το σχέδιο θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες από τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Οι νέοι αυτοί κατασταλτικοί μηχανισμοί στα πανεπιστήμια, δεν στήνονται για να αντιμετωπίσουν τη δράση των διάφορων προβοκατόρικων ομάδων, αλλά έχουν στόχο το φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες.

Δείτε ακόμα...