Μη φεύγεις Pitsos, θα γίνουμε σκλάβοι σου εμείς…

Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ
Φώτο Αρχείου / Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ (EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βαδίζει ακλόνητη την αναπτυξιακή της ατραπό, κόντρα σε θεούς και δαίμονες, παλεύοντας με τον κορωνοϊό και την τουρκική προκλητικότητα. Ευτυχώς σε αυτή την δύσκολη προσπάθειά της έχει αρωγούς τους ισχυρούς συμμάχους της, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Κοιτώντας την επικαιρότητα μπορούμε να βρούμε πολλές αποδείξεις για όλα τα παραπάνω. 

Το ORUC REIS παρέα με γεωτρύπανα και τουρκικές φρεγάτες πλέουν ανενόχλητα ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο, στα πλαίσια της νέας κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας. Η Ελλάδα αρκείται στη μεγαλοστομία που καταδικάζει τη συμπεριφορά της γείτονος χώρας απειλώντας την με κυρώσεις που θα της επιβληθούν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που ξεκινάει σήμερα. Πρόκειται για τις ίδιες κυρώσεις που το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές της Γερμανίας, αποκαλεί απίθανες λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της προηγούμενης συνόδου κορυφής να μην επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Όσο για τα σουλάτσα του Πομπέο συνοδευόμενα από ‘ηχηρά μηνύματα’ στήριξης του ΝΑΤΟ, αποκαλύφθηκε ξεκάθαρα αυτό που πραγματικά ήταν, κενό γράμμα. Η περίφημη διπλωματική συμμαχική ασπίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αχυρένια.

Το εργοστάσιο της Pitsos στην Αττική στις 14 Οκτωβρίου 2020
Φώτο Αρχείου / Το εργοστάσιο της Pitsos στην Αττική στις 14 Οκτωβρίου 2020. (EUROKINISSI /ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση κατέθεσε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021, το οποίο συνεχίζει την αντιλαϊκή λαίλαπα των προηγούμενων ετών και μάλιστα αυξάνοντας τη φορολογία στα 50 δις. Αξίζει να σημειωθεί πως εν μέσω πανδημίας, οι δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία μένουν ως είχαν, δηλαδή σε εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα οι δαπάνες των εξοπλιστικών εκτοξεύονται προς τέρψη των οπλεμπορικών μονοπωλίων. 

Παράλληλα τίθεται σε εφαρμογή η ΚΥΑ που θεσπίζει τον αισχρό μισθό των 200 ευρώ, η οποία μετατρέπει τους μακροχρόνια ανέργους σε σύγχρονους σκλάβους στα δεσμά των κεφαλαιοκρατών, με τους δεύτερους να επιδοτούνται επιπλέον με 345 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό κορβανά, ως έμπρακτη στήριξη της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης προς τα αφεντικά της.

Και μέσα σε αυτή την ξέφρενη αναπτυξιακή πορεία ο γερμανικός κολοσσός Siemens-Bosch αποφασίζει να κλείσει το εργοστάσιο της εταιρείας του ‘Pitsos’ (εξαγοράστηκε το 2015) στην Ελλάδα, ύστερα από 155 χρόνια λειτουργίας, αφήνοντας στο δρόμο 250 εργαζόμενους και να το μεταφέρει στην Τουρκία με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας της, εκμεταλλευόμενη περεταίρω την υπεραξία της αισχρά αμειβόμενης τουρκικής εργατικής τάξης. Βλέπετε, δεν έχουν οι λαοί διαφορές, αλλά οι κεφαλαιοκράτες δήμιοι τους.

Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι πολυσήμαντο. Αποδεικνύει περίτρανα πόσο ψευδεπίγραφη είναι η γερμανική και η ευρωπαϊκή στήριξη της Ελλάδας στο θέμα των επενδύσεων και της ανάπτυξης που αφειδώς υπόσχονται τα τελευταία χρόνια οι εταίροι μας. Ταυτόχρονα καταρρίπτει εμπράκτως τη δήθεν στήριξη της χώρας μας από την ευρωπαϊκή της οικογένεια στη διπλωματική διαμάχη της με την Τουρκία. 

Το εργοστάσιο της Pitsos στην Αττική στις 14 Οκτωβρίου 2020
Φώτο Αρχείου / Το εργοστάσιο της Pitsos στην Αττική στις 14 Οκτωβρίου 2020. (EUROKINISSI /ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Και βέβαια καταδεικνύει πασιφανώς την ψεύτικη δέσμευση της Siemens για μία νέα επένδυση ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, που ακολούθησε τον επαίσχυντο και ζημιογόνο για το λαό, εξωδικαστικό συμβιβασμό του 2012, που υπέγραψε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με τη Siemens, βάζοντας ταφόπλακα στις όποιες διεκδικήσεις του ελληνικού δημοσίου για αποζημιώσεις ύψους 2 δις ευρώ, από τις ζημιές που του προκάλεσαν τα περιβόητα σκάνδαλα των συμβάσεων του με τη γερμανική πολυεθνική.

Υ.Γ. 1: Ο κύριος Μητσοτάκης λογικά θα θυμάται τόσο τον εν λόγω εξωδικαστικό συμβιβασμό, όσο και τη δέσμευση αυτή, μιας που τυγχάνει να ήταν υπουργός της τότε κυβέρνησης…

Υ.Γ. 2: Ο αστικός μύθος που θέλει τα εργοστάσια να βάζουν λουκέτο λόγω των απεργιών των εργατών καταρρέει παταγωδώς, διότι τα εργοστάσια εν τέλει τα κλείνουν οι κεφαλαιοκράτες.

Υ.Γ. 3: Αγαπητή Pitsos δε χρειάζεται να φύγεις για την Τουρκία, όπως βλέπεις μπορείς πλέον να βρεις σκλάβους και εδώ!

Διονύσης Μαλαπέτσας

Δείτε ακόμα...