Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μιανμάρ την Κυριακή για να καταγγείλουν το πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας και να απαιτήσουν την απελευθέρωση της εκλεγμένης ηγέτιδας, Aung San Suu Kyi, σε μια από τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες μετά την “Επανάσταση του Σαφράν” του 2007 όπως είχαν ονομαστεί τότε οι μαζικές διαδηλώσεις με επικεφαλείς βουδιστές μοναχούς.
Την δεύτερη ημέρα των διαμαρτυριών εναντίον της στρατιωτικής χούντας, πλήθη στη μεγαλύτερη πόλη, Γιανγκόν, φορούν κόκκινα πουκάμισα, κρατούν κόκκινες σημαίες και κόκκινα μπαλόνια, το χρώμα που αντιπροσωπεύει το Εθνικό Κόμμα της Δημοκρατίας του Σουού Κίκι (NLD) καιφωνάζουν: “Δεν θέλουμε στρατιωτική δικτατορία! Θέλουμε δημοκρατία!”
Οι διαμαρτυρίες, πραγματοποιούνται παρά τη διακοπή της λειτουργίας του Ίντερνετ και τους περιορισμούς στις τηλεφωνικές επικοινωνίες.
Περισσότεροι από 160 άνθρωποι έχουν συληφθή από τότε που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία, δήλωσε ο Thomas Andrews, ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τη Μιανμάρ.
“Οι στρατηγοί προσπαθούν τώρα να παραλύσουν το κίνημα αντίστασης των πολιτών – και να κρατήσουν τον έξω κόσμο στο σκοτάδι – μειώνοντας σχεδόν όλη την πρόσβαση στο Διαδίκτυο”, δήλωσε ο Andrews την Κυριακή.



