Μιανμάρ: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά του πραξικοπήματος

Μιανμάρ πραξικόπημα

Οι αντίπαλοι του στρατιωτικού πραξικοπήματος της Μιανμάρ συγκεντρώνονται σήμεραώστε να δείξουν την αντίθεσή τους στο πραξικόπημα και να σπάσουν τον ισχυρισμό του στρατού για δημόσια υποστήριξη της ανατροπής της εκλεγμένης Aung San Suu Kyi.

Οι διαδηλωτές είναι βαθιά σκεπτικοί για τις διαβεβαιώσεις της χούντας, που δόθηκαν σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ότι θα γίνουν δίκαιες εκλογές και θα παραδόσει την εξουσία.

Το πραξικόπημα που έκοψε την ασταθή μετάβαση της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας προς τη δημοκρατία προκάλεσε καθημερινές διαδηλώσεις από τις 6 Φεβρουαρίου, μερικές με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Η ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό προκάλεσε έντονη κριτική από τη Δύση. Αν και η Κίνα έχει υιοθετήσει μια πιο ήπια γραμμή, ο πρέσβης της στη Μιανμάρ την Τρίτη απέρριψε τις κατηγορίες ότι υποστήριξε το πραξικόπημα.

Ο ειδικός επιτετραμμένος των Ηνωμένων Εθνών, ο Τομ Άντριους, ανέφερε πως φοβάται περαιτέρω κλιμάκωση της βίας στη χώρα μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, καθώς χθες ενημερώθηκε ότι στέλνονται στρατιωτικές μονάδες από άλλες περιοχές «προς τη Ρανγκούν», την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.

Η Ομάδα Βοήθειας της Μιανμάρ για τους πολιτικούς κρατουμένους δήλωσε ότι έχουν γίνει περισσότερες από 450 συλλήψεις μετά το πραξικόπημα.

Οι πρώτες δηλώσεις της χούντας

«Στόχος μας είναι να διεξαγάγουμε εκλογές και να παραδώσουμε την εξουσία στο κόμμα που θα κερδίσει», δήλωσε ο Ταξιαρχικός Στρατηγός Zaw Min Tun, εκπρόσωπος του κυβερνώντος συμβουλίου, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου της χούντας μετά την ανατροπή της κυβέρνησης. Δεν έδωσε χρονικό πλαίσιο, αλλά είπε ότι ο στρατός δεν θα είναι στην εξουσία για πολύ.

Η τελευταία διακυβέρνηση του στρατού διήρκεσε σχεδόν μισό αιώνα πριν ξεκινήσουν οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις το 2011.

Πηγή: reuters.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...