Μιανμάρ: Κοινή δήλωση «καταδίκης της βίας» υπογράφουν αρχηγοί Γενικών Επιτελείων 12 χωρών μεταξύ αυτών και της Ελλάδας

Φώτο αρχείου, Από τις διαδηλώσεις στη Μιανμάρ, Πηγή: Twitter

Κοινή δήλωση «καταδίκης της θανατηφόρας βίας στη Μιανμάρ» εξέδωσαν οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Εθνικής ‘Αμυνας των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Ολλανδίας, της Νέα Ζηλανδίας, της Ν. Κορέας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας.

Μετά το το πραξικόπημα της 1ης Φλεβάρη οι αντιδράσεις του λαού της χώρας μεγαλώνουν, ενώ συνεχίζεται η άγρια καταστολή των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις των πραξικοπηματιών και παράλληλα οξύνονται οι διεργασίες που αναδεικνύουν ότι όλη η Νοτιοανατολική Ασία βρίσκεται στο επίκεντρο σοβαρών γεωπολιτικών ανταγωνισμών, για την επιρροή στην περιοχή.

Όπως αναφέρουν οι 12 αρχηγοί, «καταδικάζουμε τη χρήση θανατηφόρας βίας κατά άοπλων ανθρώπων από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τις σχετιζόμενες με αυτές υπηρεσίες ασφαλείας της Μιανμάρ».

«Κάθε επαγγελματίας στρατιωτικός ακολουθεί διεθνή πρότυπα συμπεριφοράς και είναι υπεύθυνος για να προστατεύει – όχι να βλάπτει – τους ανθρώπους που υπηρετεί. Προτρέπουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις της Μιανμάρ να διακόψουν τη χρήση βίας και να εργαστούν για να αποκαταστήσουν έναντι του λαού της τον σεβασμό και την αξιοπιστία που έχουν απωλέσει λόγω των ενεργειών τους» καταλήγουν οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των 12 χωρών.

Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνάντησή τους οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Κίνας ζήτησαν διευθέτηση της «υπάρχουσας κρίσης» στη Μιανμάρ, στο πλαίσιο του Συντάγματος της χώρας, και ανέφεραν ότι «δυνάμεις από το εξωτερικό προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...