Μιανμάρ: Οι γιατροί απεργούν ως αντίδραση στο πραξικόπημα

Το Προεδρικό Μέγαρο της Μιανμά
Φώτο Αρχείου, Το Προεδρικό Μέγαρο της Μιανμάρ, Πηγή: Wikipedia

Το προσωπικό σε 70 νοσοκομεία και ιατρικά τμήματα σε 30 πόλεις σε όλη τη Μιανμάρ σταμάτησε να εργάζεται την Τετάρτη για να διαμαρτυρηθεί για το εν εξελίξει πραξικόπημα.

Σε δήλωσή της η ομάδα ανέφερε ότι ο στρατός έχει θέσει τα δικά του συμφέροντα πάνω από έναν ευάλωτο πληθυσμό που αντιμετωπίζει δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορονoϊού. Ο ιός έχει σκοτώσει περισσότερα από 3.100 άτομα στη Μιανμάρ, ένα από τα υψηλότερα νούμερα στη Νοτιοανατολική Ασία.

«Αρνούμαστε να υπακούσουμε σε οποιαδήποτε εντολή από το παράνομο στρατιωτικό καθεστώς που έδειξε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους φτωχούς ασθενείς μας», δήλωσε η ομάδας διαμαρτυρίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη σκέφτονται να παρέμβουν

Από τα Ηνωμένα Έθνη, η απεσταλμένη στην Μιανμάρ Κριστίν Σράνερ Μπούγκερνερ προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας να «στείλει συλλογικά ένα σαφές μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας στη Μιανμάρ».

Το συμβούλιο διαπραγματεύεται μια πιθανή δήλωση που θα καταδίκαζε το πραξικόπημα καλώντας το στρατό να σεβαστεί το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να απελευθερώσει αμέσως αυτούς που παραμένουν παράνομα κρατημένοι, ανέφεραν διπλωμάτες. Απαιτείται συναίνεση από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας για να γίνουν τέτοιες δηλώσεις.

Ωστόσο, ένας διπλωμάτης από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με το σχέδιο δήλωσης και ότι οποιαδήποτε ενέργεια θα πρέπει να αποφεύγει «να κλιμακώσει την ένταση ή να περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση».

Η στάση των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απείλησε να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στους στρατηγούς που κατέλαβαν την εξουσία.

Ο Στρατηγός του Στρατού των ΗΠΑ Mark Milley προσπάθησε αλλά δεν μπόρεσε να συνδεθεί με τον στρατό της Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν είχε αποφασίσει ότι η αρπαγή της εξουσίας αποτελούσε πραξικόπημα, πυροδοτώντας περιορισμούς στην ξένη βοήθεια. Η ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της ανιθαγενούς μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια, και προγράμματα που προωθούν τη δημοκρατία ή ωφελούν την κοινωνία των πολιτών θα συνεχιστούν.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι δεν έχει πολλές ελπίδες να ανακτήσει τα 350 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά από την κυβέρνηση της Μιανμάρ κάποιες ημέρες πριν από το πραξικόπημα. Τα χρήματα αυτά ήταν μέρος ενός πακέτου επείγουσας βοήθειας για να βοηθήσει τη χώρα να καταπολεμήσει την πανδημία του κορονοϊού.

Πηγή: reuters.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...