Μιανμάρ: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις καταστολής διαδηλωτών ενάντια στη χούντα

Φωτό Αρχείου από τις διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος στην Μιανμάρ / Πηγή: Twitter

Σε σύγκρουση ήρθε ο στρατός με διαδηλωτές ενάντια της χούντας, το Σάββατο στην βορειοδυτική πόλη Μιντάτ.

Οι μάχες στο Μιντάτ, στην πολιτεία Τσιν, υπογραμμίζουν το αυξανόμενο χάος που επικρατεί στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα της 1ης Φλεβάρη.

“Υπάρχουν περίπου 20.000 άνθρωποι παγιδευμένοι στην πόλη, οι περισσότεροι από αυτούς είναι παιδιά, ηλικιωμένοι”, δήλωσε ένας κάτοικος. “Οι τρεις ανιψιές του φίλου μου χτυπήθηκαν από θραύσματα. Δεν είναι καν έφηβοι.”

Η χούντα επέβαλε στρατιωτικό νόμο στο Μιντάτ την Πέμπτη και στη συνέχεια αύξησε τις επιθέσεις σε «ένοπλους τρομοκράτες», όπως τους αποκαλεί. Ένας εκπρόσωπος δεν απάντησε σε κλήσεις ζητώντας σχόλιο για τις μάχες το Σάββατο.

Μαχητές της Αμυντικής Δύναμης της Κίνας υποχώρησαν καθώς οι στρατιωτικές ενισχύσεις προχώρησαν σε βομβαρδισμούς πυροβολικού και επιθέσεις με ελικόπτερα, όπως ανέφερε ένα μέλος τοπικής διοίκησης στο Reuters.

Υπήρξαν θύματα αμάχων, είπε, αλλά δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τον αριθμό.

Τουλάχιστον 788 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της χούντας σε καταστολές κατά των διαδηλώσεων κατά του κανόνα της, σύμφωνα με μια ομάδα υπεράσπισης.

Διαμαρτυρίες κατά της χούντας πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στην κύρια πόλη της Μιανμάρ και σε πολλές άλλες πόλεις.

Ένας ποιητής που είχε επικρίνει τη στρατιωτική κυριαρχία είχε εμποτιστεί με βενζίνη και κάηκε μέχρι θανάτου στην κεντρική πόλη Monywa την Παρασκευή, δήλωσαν οι κάτοικοι. Ο Sein Win ήταν ο τρίτος ποιητής που σκοτώθηκε στην πόλη, ένα προπύργιο της αντιπολίτευσης στη χούντα.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...